Konya Ovası’nda görülen yüzey yarıkları Karaman’da da oluşmaya devam ediyor. Merkeze bağlı Çoğlu Köyünden sonra bu kez  Ayrancı ilçesi Karaağaç Köyünde mısır tarlalarında görülmeye başlayan yüzey yarıkları bölge halkında endişe yaratıyor. 

Edinilen bilgilere göre metrelerce uzunluğa ulaşan yarıklar gittikçe derinleşiyor. Oluşan yarıkların yerleşim alanlarına ulaşmasından korkuluyor. 

KARAMAN'DA SIK GÖRÜLMEYE BAŞLADI 
Daha önce merkeze bağlı Çoğlu köyü Uzunkuyu mevkisinde bir pancar tarlasında oluşan ve yaklaşık 200 metre uzunluğundaki yüzey yarığı tarla sahibi başta olmak üzere herkesi korkuttu. Mini obruğu andıran yarığın bazı yerlerinin derinliği ise 2 metreyi aştığı görülmüştü. 

TARLA YOLLARI TRAFİĞE KAPATILDI
Konya’da sıkça görülen obruk ve yarıkların bir benzeri Karaman’ın Ayrancı ilçesine bağlı Karaağaç köyünde oluştu. Tarla yolunda uzunluğu yaklaşık 100 ila 200 metreyi bulan yarıkları gören köylüler, durumu hemen Karaman İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) yetkililerine bildirdi.

Bölgeye giden görevliler, yarıklarda ve çevre tarlalarda havadan drone ile incelemelerde bulundu. Jandarma ekipleri ise olası bir çökmeye karşı yarıkların etrafındaki tarla yollarını şerit çekerek trafiğe kapattı.
Karaman’da geçtiğimiz ay merkeze bağlı Çoğlu köyünde bulunan pancar tarlasında da yüzey yarıkları oluşmuştu.

KONYA OVASI ÇÖKÜYOR
Konya Ovası’nda yer altı sularının çekilip, toprağın çökmesiyle meydana gelen ve sayıları 600'ü geçen obrukların ardından bölgede birçok ilçede yüzey yarıkları oluşmaya başlamıştı. 

Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Eren, AA muhabirine, Konya Ovası'ndaki obruk oluşumlarına yönelik araştırmada gözlemledikleri yüzey yarıklarının gün geçtikçe etkisini artırdığını söyledi.


Yer altı su seviyesindeki azalmaya bağlı oluşan yarıkların, bazı kırsal mahalleleri de tehdit ettiğine işaret eden Eren, şöyle konuştu:

"2000'li yıllardan bu yana, aşırı su kullanımı ve küresel ısınmaya bağlı olarak yer altı suyunda önemli düşüşler başladı. Yer altı su seviyesindeki düşüşün göstergesi de farklı zemin sıkışmasına bağlı olarak yüzey deformasyonu oluşturması. Bunu Orta ve Batı Anadolu havzaları, Tuzlukçu, Akşehir, Aksaray, Karaman, Niğde, Bolvadin, Manisa ve Aydın'da görüyoruz. Bunları, yüzey deformasyonları, yeryüzünde 1,5-2 metreye varan düşey atımlar oluşturan yüzey faylanmaları şeklinde izliyoruz. Bazen de genişliği 1,5-2 metreyi aşan yüzey yarıkları şeklinde izliyoruz."

kaynak: karamandan.com

Editör: TE Bilişim