Konya’da 2 şüphelinin girdikleri 2 kuyumcuya altın sattığının anlaşılması üzerine polise haber verildi. Yapılan incelemeler sonucunda şüphelilerin bindikleri 27 plakalı araçla Karaman istikametine gittikleri belirlendi. Konya polisinin bilgi vermesi üzerine Karaman Emniyet Müdürlüğüne bağlı Asayiş Şube Müdürlüğü Hırsızlık Büro Amirliği ekipleri, Plaka Tanıma Sisteminden (PTS) aracın kent merkezine girişinin bulunduğunu ve halen kentte olduğunu tespit etti.

“Karaman polisi 2 şüpheli kıskıvrak yakaladı”
Harekete geçen sivil ekipler Tahsin Ünal Mahallesindeki Kuyumcular Çarşısında 2 şüpheliyi aramaya başladı. Şahısların ellerindeki sahte altınları satmak için kuyumcuları dolaştığını öğrenen ekipler, çarşının etrafını adeta ablukaya aldı. Girdikleri kuyumculardan şahısların eşkallerini belirleyen ekipler, zanlıları kaçmaya çalışırken kıskıvrak yakalayarak gözaltına aldı. Ekipler şahıslara ait otomobili de Kuyumcular Çarşısına 200 metre uzaklıktaki 2. İstasyon Caddesi girişinde park halinde buldu.

“Otomobilde yapılan aramada 6 adet sahte ata lirası bulundu”
Gözaltına alınan 2 şüpheli sorgulanmak üzere Emniyet Müdürlüğüne götürülürken, otomobilde arama yapılmak için otoparka çekildi. Otomobilde yapılan aramada 6 adet sahte Ata Lirası bulundu. Emniyetteki işlemlerin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden Kadir T., çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak Karaman M Tipi Kapalı Cezaevine gönderilirken, Aydın K., adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Şüphelilerin Konya’da girdikleri 5 kuyumcudan 2’sine sahte altınları bir kısmını sattıkları Karaman’da ise satamadan yakalandıkları öğrenildi. Öte yandan şüphelilerin bozdurmak istedikleri sahte altınları bozdurmak için gösterdiği anlar güvenlik kamerası tarafından görüntülendi.

SAHTE ALTIN NASIL ANLAŞILIR ?

Gerçek altın anlama yöntemleri hususunda işin erbabı olan sarraf veya kuyumcu olarak bilinen kişiler konuya en hâkim kişilerdir. Onlar gerek rengi gerek sesi ve gerekse diğer özellikleri bakımından sahte altın ile gerçek altın arasındaki farkları en iyi bilen ve en iyi ayırt edebilecek kişilerdir.

Ayrıca altın veya altından yapılmış bir ziynet eşyası satın alacaksan altının gram fiyatının ne kadar olduğunu bilmen ve işlenmiş bir altın eşyanın daha düşük fiyatla satılamayacağını hatırdan çıkarmaman gerekir. Normalden daha ucuz olan bir ürün sahtelik konusunda dikkat çekici olabilir.

Sahte altın nasıl anlaşılır sorusunu cevaplamaya yarayacak maddelerle konuya devam edelim.

ALTIN TESTİ (ASİT TESTİ)
Asit testi ya da altın testi olarak bilinen bu uygulama evde altın testi yapmak isteyenlerce de kullanılabilir. Ancak bunun için kullanacağın nitrik asit ile çeşitli zararların ortaya çıkabilecek olduğunu bilmen ve uygun tedbirleri alman gerekir. Altın testi nasıl yapılır diye merak edenler için şimdi uygulama ve sonuçları değerlendirme bölümüne geçebiliriz.

Altın olan şey nasıl anlaşılır sorusuna cevap bulmak için mümkünse çelik bir kap içerisine konulan altın materyalin bir kenarına nitrik asit damlatılır ve oluşan tepkimeye göre gerçek altın olup olmadığı anlaşılmış olur. Altın genel olarak asitlere karşı dayanıklı bir madde olduğu için nitrik asit ile muamele edildiğinde bir reaksiyon oluşturmaz. Eğer farklı renklenmeler ile sonuçlanan bir test sonucu çıkmışsa elindeki malzeme büyük bir ihtimalle altın değildir.

DAMGA KONTROLÜ
Altının üzerinde mutlaka bir damga olması gerekir. Altının herhangi bir yerine vurulan damgada çoğu zaman ayar derecesi, marka patent numarası veya sertifika numarası gibi bilgiler bulunur. Üzerinde damga olmayan altını satın alacaksan riski doğrudan üstlendiğini unutmamalı ve son derece dikkatli olmalısınız.

MIKNATIS TESTİ
Altın diğer pek çok madenin gösterdiği manyetik özelliklere sahip değildir. Bu nedenle mıknatıs tarafından çekilip itilmez. Mıknatıs testi evde altın testi yapmak isteyenler için en kolay yöntem olarak kullanılabilir. Ancak yine de en iyi sonucu uzman kişilerin elde edeceğini ve amatör olarak yapılan her testin yanılma payı taşıyacağını aklınızdan çıkarmamalısınız.

SES TESTİ
Altını nasıl anlarız sorusuna bir cevap da yine uzman kulaklarca daha iyi anlaşılabilecek olan ses testidir. Altın, yüksek özgül ağırlığı sayesinde kendine has tok bir sese sahiptir. Sert bir cisme vurulduğunda veya serbest bir şekilde sert zemine atıldığında çıkan tok ses altının alametifarikasıdır.

ISIRMA TESTİ
Altın yumuşak bir maden olduğundan dolayı ısırıldığında diş izi ayar derecesine göre belirgin bir şekilde görülebilir. Ancak bunun özellikle narin yapılı ziynet eşyaları için iyi bir fikir olmadığını belirtmek gerekir.

SERAMİK TESTİ
Sahte altın nasıl anlaşılır sorusunu cevaplama yöntemlerinden birisi de seramik testi yapmaktır. Beyaz renkli bir seramik tabağa sürülen altın, tabakta yine altın renginde çizikler bırakır. Farklı renklerde oluşacak çizikler maddenin altın olmadığı anlamına gelir.

YOĞUNLUK TESTİ
Altın özgül ağırlık bakımından pek çok metalden daha ağır bir madendir. Benzer büyüklükteki diğer metallere göre belirgin bir şekilde ağır olduğu hassas bir tartı sayesinde kolaylıkla fark edilebilir.

ALTIN TAKI NASIL ANLAŞILIR?
Altın takı nasıl anlaşılır şeklinde bir soru zihninde beliriyorsa bunu en kolay bertaraf etmenin yolu belli markaların damgasını taşıyan sertifikalı ürünleri satın alman olacaktır. Taşıdığı damga sayesinde ayar derecesi, sertifika numarası, üreticisi gibi bilgilere ulaşılabilen gerçek altın takılar, damgasız olanların riskini üstlenmek yerine tercih edilmelidir.

Altın küpe nasıl anlaşılır sorusuna da yine aynı şekilde damga kontrolü yapılmalıdır şeklinde cevap vermek mümkündür. Altın ziynet eşyası satın alırken sertifika veya damga kontrolü kadar satın alacağınız yer de önemlidir. Güven veren bir kurumsal işletmeden satın alınacak ürünler her zaman değerini koruyacak, güzellik ve zarafetinden bir şey kaybetmeyecektir.

Piano Jewellery güvencesi ile altının sahteliğine dair tüm endişeleri bir kenara bırakmak ve alışveriş yapmanın keyfine varmak mümkündür. Gerçeklik ve kalitenin birlikte sunulduğu bir güvence ile satışa arz edilen mükemmel tasarımlar ve zengin koleksiyonlar sayesinde kendinize yepyeni bir tarz yaratabilirsiniz.

Editör: TE Bilişim