Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası, kuraklıkla karşı karşıya… 2 milyon 200 bin hektarlık ekim alanına sahip Konya'da, bu yıl yağışların yetersizliğinden dolayı ciddi rekolte kaybı yaşandı.Türkiye'nin tahıl ambarı Konya Ovası'nda, yer altı sularının hızla azalması ve bu yıl etkili olan kuraklık çiftçileri endişelendiriyor.Türkiye'deki ortalama yağış miktarının yarısı kadar yağış alan Konya Kapalı Havzası'nda su kaynakları geniş tarım alanlarına karşın oldukça yetersiz.Son yıllarda suyu fazla tüketen bitki türlerinin ekim alanlarının artması ve bilinçsiz su tüketimi de bölgedeki tarımsal yapının sürdürülebilirliğini riske sokuyor.Bunlara bağlı olarak ovada yer altı sularının hızla azalması ve bu yıl etkili olan kuraklık, endişeye neden oluyor.
PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda yaşanan kuraklığa dikkat çekti.  

Asayiş sadece polisin sorunu değil, herkesin ortak tasasıdır ya da hastanelerin yoğunluğu sadece sağlık çalışanlarını etkilemez tüm halkı etkiler, ya KURAKLIK? diyen Başkan Recep Konuk: "Çiftçi Endişeli" tarımla ilgili bu sene en çok bu haberi gördük. Sebep; kuraklık. Başka? Girdi fiyatları. Başka? Dalında para etmeyen kiraz, çilek, elma...

Başka? İthalat izinleri. Başka? Tarla ile market fiyatları arasında açılan makas. Çiftçi bunlardan sadece endişeli değil, aynı zamanda mağdur. Ancak sorunları, endişe yükünü sadece çiftçilere yükleyerek aşamayız.

Endişelenmesi gereken bürokratından siyasetçisine, sanayicisinden işçisine, ev hanımından çocuklarımıza kadar günde 3 öğün yemek zorunda olan herkestir. Kuraklık çiftçinin üretimini etkiler, herkesin de sofrasını.

Unutmayalım, endişe etmek sorun çözmez. Endişeyi sadece çiftçiye yüklemek de sorun çözmez. Sorun endişelenip harekete geçmek, tedbirler almakla çözülür.” dedi.

Editör: TE Bilişim