Yapılan açıklamada;

Mavi Tünel den AHİ Kanalı vasıtasıyla Hotamış Depolamasına aktarılacak ve ayrıca kanal boyundaki sulama projelerinde kullanılacak olan 314 milyon metreküp suyun özellikle sulama sezonu sonrasında artan kısmı, AHİ Kanalının  72. kilometresinde yer alan tahliye prizinden Timraş Obruğuna aktarılarak buradan zemine süzülmesi ile yeraltısuyu beslenecektir. 

Timraş obruğu, Konya-Karaman karayolunun 46 km’sinde yer almaktadır. Elips şeklindeki obruğun yaklaşık çapı maksimum 325 m, minimum 250 m’dir. Derinliği 32 m olarak tespit edilmiştir. Obruk kireçtaşı, marn, kumlu-killi birimler içerisindedir ve kireçtaşları üzerinde delikli lapyalar oluşmuştur.

20 metreküp deşarj kapasiteli tahliye prizinin ana kanal ile obruk arasındaki uzunluğu 250 m’dir. AHİ Kanalının performans testleri sırasında 2 milyon metreküp su obruğa tahliye edilmiş olup, obruk içerisinde su seviyesi 12 m yükselmiş ve sonrasında eski seviyesine gelmiştir. Bu dönemde obruk ile irtibatlı YAS kuyularında seviye 11 m civarında yükselmiştir. denildi.

Editör: TE Bilişim