Karaman Valisi Mehmet Fatih Çiçekli, 748. Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre’yi Anma etkinlikleri kapsamında yayımladığı mesajla, Türkçenin tarihsel ve kültürel önemine dikkat çekti. Vali Çiçekli, 13 Mayıs 1277 tarihinde Karamanoğlu Mehmet Bey tarafından yayımlanan ve Türkçeyi ilk kez bir devletin resmî dili ilan eden fermanın, sadece bir dil tercihi değil, bir milletin benliğine sahip çıkışının simgesi olduğunu vurguladı.
“Karaman, Türkçenin Başkentidir”
Vali Çiçekli, yayımladığı anlam yüklü mesajında, Karaman’ın Türkçenin kalbinin attığı şehir olduğuna işaret ederek, “Dilimizin kalbi Karaman’da atmış, bu kadim şehir Anadolu’nun sesini, sözünü ve ruhunu mayalayarak Türk mührünü bu topraklara vurmuştur. Bu da Karaman için tarifsiz bir onur, eşsiz bir gurur vesilesidir” ifadelerine yer verdi.
“Türkiye Yüzyılı, Türkçe Yüzyılı Olmalı”
Türkçenin yalnızca geçmişin mirası değil, geleceğin teminatı olduğunu belirten Çiçekli, “Türkiye Yüzyılı, Türkçe Yüzyılı anlayışıyla hedefimiz; Türkçemizi medeniyetimizin taşıyıcısı olarak her alanda yüceltmek ve dünyaya tanıtmaktır” dedi.
Dünyanın İlk ‘Yürüyen Sözlüğü’ Karaman’da
Vali Çiçekli, bu yılki etkinliklerde 8.500 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilen “Dîvânü Lügati’t-Türk – Yürüyen Sözlük” programına da dikkat çekerek, dünyanın ilk ve en büyük yürüyen sözlüğünün Karaman’da hayat bulduğunu söyledi. Bu organizasyonun, dil bilincinin gelecek nesillere aktarılmasında önemli bir rol oynadığını ifade etti.
“Yunus’un Ruhu Bu Topraklarda”
Yapılan akademik çalışmalarla Yunus Emre’nin Karaman’da yaşadığının ortaya konduğunu hatırlatan Çiçekli, “Yunus’un hoşgörüsü, aşkı, dili ve hikmeti Karaman’la özdeşleşmiştir. Karaman, yalnızca bir coğrafya değil; Yunus’un sevgisiyle yoğrulmuş, Türkçenin nefesiyle bezenmiş bir gönül vatanıdır” dedi.
“Ses Vatanımız Türkçemizdir”
Vali Çiçekli, mesajını şu anlamlı sözlerle tamamladı:
“Dilimiz yalnızca bir iletişim aracı değil; milletimizin ortak hafızası, tarihimizin sesi ve kültürel kimliğimizin temelidir. Ses vatandır. Ve bizim ses vatanımız, dilimizdir; Türkçemizdir. Bu nedenle onu korumak, yaşatmak ve gelecek kuşaklara en zengin hâliyle aktarmak hepimizin müşterek vazifesidir.”
Vali Mehmet Fatih Çiçekli, mesajında Türkçeye hizmet eden tüm gönül insanlarını, yazarları, şairleri ve özellikle Karamanoğlu Mehmet Bey’i rahmet ve minnetle andı.