Karaman'da şiddetli yağışlardan dolayı buğdaylarda pas hastalığı görülmeye başlandı. Bir kaç haftadır yaşanan yağışlar nedeniyle nemlenen havada, tahıllarda sarı pas hastalığı tehlikesi başladı
CİDDİ KAYIPLARA NEDEN OLABİLİYOR
Sarı pas hastalığı, buğday ve diğer hububat türlerinde yaygın olarak görülen bir hastalık türü. Türkiye'nin her bölgesinde sarı pas çıkışı mümkün, ancak özellikle İç ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde ciddi zararlara yol açıyor. Bu nedenle hastalığa sarı pas hastalığı için bazı önlemler almak gerekiyor. Sarı pas, Türkiye genelinde en sık rastlanan pas türüdür ve epidemik yıllarda özellikle hassas çeşitlerde %40'a varan verim kayıplarına neden oluyor. Ayrıca, bu hastalık tanelerin kırışık ve zayıf olmasına sebep olarak elde edilen ürünlerin kalite değerlerinde düşüşlere yol açıyor. Tarihteki örnekler incelendiğinde, sarı pas hastalığının 1936, 1940 ve 1943 yıllarında buğday üretiminde büyük kayıplara neden olduğu görülmektedir.
Buğday ve diğer hububat bitkilerinde görülen sarı pas hastalığı, diğer pas hastalıkları gibi sap, yaprak ve başaklarda gözlemlenebilir, ancak asıl olarak yapraklarda ortaya çıkar. Yaprakların üst yüzeyinde birbiri ardına sıralanan sarı renkli kabarcıklar, yakından bakıldığında dikiş makinesini anımsatan bir görüntü oluşturur. Bu çizgiler, birbirine paralel şekilde uzanır ve literatürde "Çizgi Pası" olarak adlandırılır. Hastalık, yağışlı yıllarda yaygınlaşırken, kurak ve sıcak yıllarda salgın yapamaz. Kışı ılık kar örtüsü altında geçiren hastalık etkeni, ilkbahar aylarında tekrar bitkilere zarar vermeye başlar.

Tüm Türkiye'de hastalığın yaygınlaştığı gibi Karaman'da da durum farksız değil. Edindiğimiz bilgilere göre Karaman'ı birçok köyünde tarlalarda hububatları sarı pas hastalığı vurdu.

Editör: Özgür CAN