Edebiyat Dergisi Editörü Necip Evlice'nin katılımıyla gerçekleştirilen programda ilk olarak ’Kırk Yıllık Dostluk ve Nuri Pakdil’ adlı konferans düzenlendi. Konferans öncesinde KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül'ü makamında ziyaret eden Evlice, Nuri Pakdil'i anmak adına üniversiteye gelmekten dolayı mutlu olduğunu belirterek Rektör Akgül ile bir süre Nuri Pakdil hakkında sohbet etti.

Üniversite personeli ve çok sayıda öğrencinin ilgiyle takip ettiği konferans, Nuri Pakdil’in hayatının ve düşüncelerinin anlatıldığı video ile başladı. Daha sonra Necip Evlice, Pakdil ile yollarının nasıl kesiştiğini, Pakdil’in Edebiyat Dergisini çıkarırken yaşadığı zorlukları, Pakdil ile kırk yıllık dostluğunu ve anılarını anlattı.

"Bir şey veriyorsanız buna yardım değil, kültürel dayanışma deyin"

Necip Evlice, Nuri Pakdil’in yaşadığı zorluklar hakkında bilgiler vererek şunları dile getirdi: “Nuri Pakdil ile ilgili söylenecek çok şey var. Ne kadar uzun anlatırsak anlatalım yine bir şeyler eksik kalır. Pakdil, ‘Bir şey veriyorsanız buna yardım değil, kültürel dayanışma deyin’ derdi. Onun derdi kazanç değil; kültür, sanat ve edebiyattı. Uzaktan bakıldığı zaman anlaşılması zor biri gibi görünse de kütüphanesine baktığımız zaman onu çok kolay anladığımızı görüyoruz. Gençlere; okumayı, dili okuduğunu anlayacak kadar bilmeyi ve yazmayı önerirdi. Gençlerin yapabileceği en güzel şeyin ise yazmak olduğunu söylerdi.”

Konferans öğrencilerin sorularının yanıtlanması ve plaket takdiminin ardından sona ererken günün ikinci etkinliğinde ise kitap tahlili düzenlendi. Nuri Pakdil’in "Bağlanma" kitabının ele alındığı programda kitabın başkarakteri Fethi Gemuhluoğlu’nun hayatı hakkında bilgiler aktarıldı.

"Çağın düzelmesi için insanın içine bakması gerekir"

Necip Evlice kitabın sıradan bir biyografi olmadığını vurgulayarak şunları dile getirdi: “Nuri Pakdil için peygambersiz bir din diye bir şey yoktur; Allah’a giden yol peygamberden geçmektedir. Kitap emek, umut ve vicdanı ele alır. Ayrıca çağın düzelmesi için insanın içine bakması gerektiğini dile getirir. Dili açık ve nettir."

Program, Nuri Pakdil’in Fethi Gemuhluoğlu'na yazdığı mektupların okunması ile sona erdi.

Editör: TE Bilişim