Sınava yükseköğretim kurumlarındaki lisansüstü eğitim ve doçentlik sınavına başvurmak isteyen adaylar başta olmak suretiyle, yabancı dil bilgisi seviyesini belirleme ettirmek isteyenler, üniversitelerce kendilerinden dil yeterliliği puanı istenen öğrenciler ve diğer adaylar da katılabiliyor.

YÖKDİL DEĞERLENDİRME NASIL YAPILACAK?

Dşayetlendirme 100 (yüz) puan üzerinden, sadece doğru yanıtlar dikkate alınarak yapılacak, yanlış yanıtlar sınav sonucuna etki etmeyecek. Adayın çok sayıda yanıt verdiği sorular yanlış kabul edilecek.

YÖKDİL SINAVI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) alana özgü dil yeterliliğini saptamaye yönelik dil sınavı olan YÖKDİL'in ilki 05 Mart 2017 tarihinde gerçekleşti, sınav sonuçları ise 24 Mart 2017 tarihinde ilan edildi. YÖKDİL sınavının ikincisi, yoğun talep sonrası İngilizce'nin dışında Almanca, Arapça ve Fransızca dillerinde de 09 Temmuz 2017 tarihinde gerçekleşti. Önümüzdeki dönem lisansüstü öğrenci almak için ilana çıkan 30'dan fazla devlet üniversitesine başvurular devam ediyor. Ancak, yabancı dil şartı isteyen üniversitelere adaylar henüz YÖKDİL sonuçları açıklanmadığından müracaatda bulunamıyor.

YÖKDİL sınav sonuçları açıklandı. 9 Temmuz 2017 tarihinde yapılan YÖKDİL sonuçları Anadolu Üniversitesi’nin resmi sayfası üzerinden erişime açıldı. İşte Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil (YÖKDİL) sınavı sonucunun sorgulanabileceği adres!

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı koordinasyonunda Anadolu Üniversitesi ve AnKara Üniversitesi işbirliği ile yapılan 9 Temmuz YÖKDİL sınav sonuçları çevrimiçi sistem üzerinden görüntülenebiliyor. Sınava girenlerin sonucunu öğrenmek için anadolu.edu.tr sistemine giriş yapması gerekiyor.

YÖKDİL SONUÇ SORGULAMA

YÖKDİL NERELERDE GEÇERLİ OLACAK?

Bu sınava yükseköğretim kurumlarımızda lisansüstü eğitim ve doçentlik sınavına başvurmak isteyen adaylar ile üniversitelerce akademik yükseltmelerde kendilerinden akademik dil yeterliliği puanı istenen adaylar katılabilir.

SINAVIN GEÇERLİLİK SÜRESİ NE KADAR OLACAK?

YÖKDİL sınavının geçerlilik süresi YDS ile eşdşayet olacak. Adaylar her iki sınava da girebilecekler ve her iki sınavında lisansüstü eğitim, doçentlik sınavı ve akademik yükseltme süreçleri ile sınırlı olmak suretiyle eşit geçerliliği olacaktır.

ÜÇÜNCÜ SINAV KASIM AYINDA

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, gelen taleplere dair yaptıkları değerlendirmeler sonucunda ikinci YÖKDİL sınavının 9 Temmuz’da yapılmasına Karar verdiklerini açıkladı. İngilizceye ek olarak Almanca, Arapça ve Fransızca dillerinde de sınav yapılacağını ifade etti. Saraç bu yıla mahsus olmak suretiyle üç YÖKDİL sınavı olacağını ve üçüncü sınavın kasımda olabileceğini de dile getirdi. Saraç’ın açıklamalarında ifadeler yer aldı:

“kıymetli arkadaşlar, bildiğiniz üzere YÖKDİL Sınavına dair yaptığımız anketler neticelendi. YÖKDİL Sınavını erken tarihte yenidenlamamıza dair anketimizde yüzde 68 oy oranı ile ‘evet’, İngilizce’ye ek olarak hangi dillerde talep olduğuna dair anketimizde ise yüzde 62 oy oranı ile ‘Arapça’ birinci gelmişti. Konuya dair Karar alırken anket sonuçlarını da kesinlikle dikkate alacağımızı beyan etmiştik. Sizlerden gelen taleplere dair yaptığımız değerlendirmeler neticesinde ikinci YÖKDİL sınavının 9 Temmuz 2017 tarihinde yapılmasına ve bu sınavın İngilizce’ye ek olarak Almanca, Arapça, Fransızca dillerinde de yapılmasına Karar verdik. Ayrıca bu yıla mahsus olmak suretiyle YÖKDİL Sınavını üç defa yapacağız. Üçüncüsünü Kasım ayı içerisinde gerçekleştirmeyi planlamaktayız. Bu yıldan sonra YÖKDİL Sınavı doçentlik ve lisansüstü takvimlerini de dikkate alınarak yılda iki defa yapılacaktır. Sizlerle beraber aldığımız bu Kararın hayırlı olmasını dilerim. ’Yeni YÖK’ olarak, alacağımız Kararlara paydaşlarımızı ortak kılmaya devam edeceğiz.”

Editör: TE Bilişim