Karaman Lisesinin ortağı olduğu ‘Tebeşir’den STEM’e’ ve ‘Yaşam’da STEM’ isimli projeler kapsamında Avrupa'nın farklı ülkelerinden Karaman’a gelen eğitimciler İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan'ı ziyaret ederek Karaman'daki eğitime ilişkin izlenimlerini paylaştılar.
İl Millî Eğitim Müdürlüğüne gerçekleşen ziyarette projeye ilişkin İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan’a bilgi veren Karaman Lisesi Müdürü Hasan Erkan, proje kapsamında 8 farklı AB ülkesinden 61 öğrenci ve 26 öğretmenin etkinliklere katılacağını belirtti.
Hasan Erkan, “Okulumuz tarafından yürütülen Tebeşir’den STEM’e ve Yaşam’da STEM başlıklı projeler ile günümüzde kullanımı daha yaygınlaşan 3D yazıcılar üzerine gerçekleştirilen eğitim etkinlikleri kapsamında 3D yazıcılar ile ürün tasarlama ve ürün çıktısını alma işlemini öğrenen katılımcılar aynı zamanda ilimiz ve ülkemizin farklı bölgelerini ziyaret ederek ülkemizin sahip olduğu güzellikleri görme fırsatı bulacaklar.” dedi.
“Tüm insanlığın ortak bir kültürü ve mirasının olduğunu düşüyorum.”
Avrupalı eğitimcileri selamlayarak konuşmasına başlayan İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan, projelerin farklı ülkelerin eğitim sistemini ve farklı kültürleri tanımak açısından fırsat oluşturduğunu belirterek okulların bilimsel bir proje çatısı altında yer almasının kendisini mutlu ettiğini ifade etti. Çalışkan, “Farklı coğrafyalarda yaşıyor olabiliriz. Farklı kültürlere sahip olabiliriz. Ama tüm insanlığın ortak bir kültürü ve mirasının olduğunu düşüyorum. Okullarımızın yer aldığı projelerle öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz, dünya üzerindeki ortak mirasımızı farklı ülkelerde görme fırsatı yakalıyor. İnşallah katıldığınız proje hem size hem de öğrencilere önemli katkılar sağlar.” dedi.
Karaman’ın eğitimine ilişkin misafirlere bilgiler aktaran İl Müdürü Çalışkan, “Karaman eğitim açısından iyi bir durumda. Derslik başına düşen öğrenci sayımıza baktığımızda temel eğitimde 16 öğrenci, ortaöğretimde 14 öğrenci ve mesleki eğitimde ise bu sayının 8 olduğunu görüyoruz. Yani okullarımız fiziki anlamda ülke ortalamasının üstündedir. Eğitim açısından değerlendirdiğimizde ise okullarımızın hepsinde etkileşimli tahta bulunduğunu söyleyebilirim. STEM ve kodlama atölyelerimizi 4 yıl önce açmıştık. Karaman’da 40 okulumuzda STEM ve kodlama atölyemiz mevcut. Ülke çapında gerçekleşen TEKNOFEST yarışmasına öğrencilerinizi bu atölyelerimizde hazırlıyoruz.” diye konuştu.
“Geçmişten günümüze birçok bilim insanı çıkaran ve yetiştiren bir şehirde yaşıyoruz.”
Karaman’ın kültürel miraslarından da bahseden Çalışkan, “Karaman, Yunus Emre’nin diyarı, Mevlana Celaleddin Rumi'nin annesi Mümine Hatun ve kardeşlerinin mezarları buradadır. Türk tarihinin marka isimlerinden Zembilli Ali Efendi, büyük denizci Piri Reis, yakın tarihimizin büyük komutanlarından Kâzım Karabekir Paşa ve Osmanlı tarihimizin önemli âlimlerinden Dursun Fakih Karamanlıdır. Yani geçmişten günümüze birçok bilim insanı çıkaran ve yetiştiren bir şehirde yaşıyoruz. İnşallah bu ziyaret hem sizlere hem de öğrencilerimize önemli katkılar sağlar. Şehrimize tekrar hoş geldiniz diyor çalışmalarınızda başarılar diliyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.
İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan’ın konuşmasının ardından söz alan İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı İsmail Kılınç, Karaman İl Millî Eğitim Müdürlüğünün akredite olduğu Avrupa Birliği projelerine ilişkin katılımcılara bilgiler verdi.
Ziyaret, günün anısına verilen hediyeler ve çekilen fotoğraflarla sona erdi.