İlimiz bir geçiş bölgesinde bulunması nedeniyle kısa mesafelerde değişen arıcılık için uygun iklim ve çevre şartlarına sahiptir. Bu bağlamda İlimiz için önemli gelir kaynaklarından birisi olan arıcılık, tarım sektörü içerisinde kırsal nüfusun geçimini kolaylaştıran, emeğin kısa sürede kara dönüşebildiği bir sektördür. Arıcılık faaliyetleri ilimizin her tarafına yayılmış durumdadır. İlimizde Arıcılık Kayıt Sistemine(AKS)  kayıtlı 373 arı işletmemiz ve 45.889 arılı kovanımız vardır. Ülkemiz arıcılığı içinde çok önemli bir yere sahip olan İlimiz arıcılığının mevcut durumumuzu koruyabilmek, arıcılığımızı geliştirmek, üreticilerimizin daha bilinçli olarak sağlıklı ve kaliteli bal üretimi ile diğer arı ürünlerini de üretebilmelerini sağlamak, sektördeki gelişen yeni teknik ve teknolojileri arıcılarımıza ulaştırmak amaçlarıyla İl Müdürlüğümüzce Çiftçi Eğitim Toplantıları, Kurslar, Teknik Geziler, Panel ve Konferanslar düzenlenmektedir. 

Arıcılık sektörümüz ve arıcılarımız için bir tehlike olarak görülen ve yeni bir parazit olan Küçük Kovan Böceği(Aethina tumida Murray) dünyayı tehdit eder bir konumdadır. Afrika’nın doğal ortamından Amerika’ya bulaşması ile başlayan süreç halen devam etmektedir. Şu anda Avrupa kıtasında da yayılma sürecine girmiştir. En son İtalya’nın güneyinde ortaya çıkan zararlıya karşı gereken önlemler alınmıştır. Yayılma olasılığına karşı arıcılarımız uyarılmaktadır. Aynı ve yakın coğrafyada bulunmamız nedeniyle ülkemizde de bu risk bulunmaktadır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızca da parazit ülkemizde daha görülmeden bu konuda 2011 yılında bir yönetmelik çıkarılarak önlemler alınmaya başlamıştır. Ancak bu konuda arıcılarımıza büyük görevler düşmektedir. Bu bağlamda yurtdışından yasal olmayan yollarla materyal getirilmemesi ve Küçük Kovan Böceğinin bilinip tanınması en başta gelmektedir.
Küçük Kovan Böceği (Aethina tumida Murray) arıcılık sektörüne uzun sürede çok ciddi kayıplar verebilecek bir zararlıdır. Afrika bal arısı (Apis mellifera scutellata) kolonilerinde düşük düzeyde zarar vermekte olan böcek, 1998 yılında ABD de görülmüş ve geniş ölçüde yayılmıştır. Daha sonra ABD den balmumu ithal eden Kanada ya bulaşmıştır. Ayrıca 2002 yılında Avustralya’da da görülmüştür. Küçük Kovan Böceği bir ülkeye bulaştığı zaman büyük olasılıkla, yok edilmesi mümkün değildir. 
Afrika’dan ithal edilen meyve ve sebze yoluyla ABD ve Avustralya’ya bulaştığı düşünülmekte olan Küçük Kovan Böceği, Avrupa ve ülkemiz için de tehlike olmaya devam etmektedir. Bu zararlıya karşı üreticilerin doğru kanallardan ve sağlıklı yerlerden arı kolonisi satın almaya özen göstermeleri, kesinlikle yasal olmayan yollardan arı ve arı ürünü almamalıdırlar. Küçük Kovan Böceğinin takibi kovanlarda rutin olarak yapılmalıdır. Ana arı ızgarası kullanılmalı, bal süzme işlemi sırasında ve sonrasında bal süzme yerinin temizliği ve kontrolü sıkı bir şekilde yapılarak Küçük Kovan Böceğini yumurtlayacağı petek ve mum artıkları çevrede açık bir şekilde bırakılmamalıdır. Kovanlar güçlü tutulmalı ve yerden 20-30 cm yükseklikte ve öne doğru % 4 eğimli yerleştirilmelidir.       

Kaynak: Ülkemiz Arıcılığı İçin Yaklaşan Tehlike, Küçük Kovan Böceği(Aethina tumida Murray)
Dr. Ali KORKMAZ
Samsun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Yayınları

Editör: TE Bilişim