Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Konya’da bulunan Ereğli Akgöl Sazlıklarını eski günlerine döndürmek için harekete geçti. Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun talimatları doğrultusunda Bakanlığa bağlı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü ile Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğünce yürütülen çalışmalar neticesinde alan tekrar eski haline kavuştu. 
“Sulak Alanlar, Biyolojik Çeşitliliğin En Yüksek Olduğu Ekosistemlerdir”
Akgöl Sazlıkları; Konya Ereğli ve Karapınar ilçeleriyle, Karaman Ayrancı ilçesi sınırları içerisinde Toroslardan inen suların oluşturduğu, sazlık ve bataklıklar ile bunları çevreleyen çayırlar ve geniş step alanlarından oluşan ülkemizin önemli sulak alanlarından birisi olma özelliği taşıyor. 
Son yıllarda yaşanan kuraklık ve alanı besleyen kaynaklar üzerinde su rejimine yapılan müdahaleler sonucu göl alanı gittikçe küçülerek, taban suyunun düşmesiyle de göl çevresindeki sazlıklar ve sulak çayırlar kurumaya başladı. Ayrıca, sulak alana deşarj edilen atık suların etkisiyle su içerisinde yaşayan balık türleri yok oldu, buna bağlı olarak balık türleriyle beslenen akpelikanlar ve diğer bazı kuş türleri sahayı terk etti. Ereğli Sazlıkları’nda 220 kadar kuş türü yaşarken, 2003 yılında yapılan sayımlarda bu sayının 38’lere kadar düştüğü belirlendi.
Sulak alanların, biyolojik çeşitliliğin en yüksek ekosistemler olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu konuyla alakalı değerlendirmelerine şöyle devam eti: 
“Sulak alanların korunması ve gelecek nesillere sağlıklı şekliyle iletilebilmesi en mühim sorumluluklarımızdan birisidir. Bu çerçevede 2013 yılında DSİ tarafından çalışmalara başlanarak, alanın çevirme göl mevkii kısmına yapılan 6 bin 700 metre uzunluğunda ve 
1,65 metre yüksekliğindeki dolgu sedde ile yaklaşık 3 bin 430 dekar daimi sulak alan oluşturuldu. Ayrıca Ereğli Akgöl Sazlıklarına yağış rejimine uygun olarak taşkınları önlemek maksadıyla 2014-2015-2016 yıllarında İvriz Barajı’ndan toplam 15 milyon m3, Ayrancı Barajından ise 3 milyon m3 su verildi. 2014 yılından itibaren rehabilitasyon çalışmaları etkisini göstererek, alanda yeniden sazlıklar oluşmaya başladı, bir çok kuş türü yeniden eski yuvalarına döndü ve Akgöl eski sulak alan özelliklerine tekrar kavuşturuldu” dedi.
 

Editör: TE Bilişim