Tarım şehir olan Karaman'ın büyük bir nüfusu tarım sektöründe çalışmakta ve tarım alanına bağlı faaliyet göstermektedir.

Özellikle şeker pancarı üretiminde Türkiye’de belirli bir noktada yerini almaktadır. Şeker pancarı Türkiye ekonomisine yön veren en büyük etki yapan ürünlerin başında gelmektedir. Lakin gerek iklimsel şartlar ,, gerek teknolojik eksiklik yüzünden yetiştirilme yönünden meşakkatli ürünler arasında yer alıyordu. Ama son yıllarda özellikle bu sezon pancar üretici çiftçiler yepyeni ekipmanlarla tanışarak yıllarca hem kendilerine hem de zaman ve sağlık yönünden  çok büyük kayıpların olduğu söylenildi. Örneğin  eskiden 10 dönüm pancarımız olsa acaba kışa mı kalacağız nasıl hasat edeceğiz diye kara kara düşünürdük. Ama şimdi 100 dönüm bile olsa hiç endişe duymuyoruz. Çünkü pancar ekim, hasat için teknolojinin  son noktasında  olduğunu söylediler.

Muhabirimizin çiftçilerle yaptığı röportajda , eskiden elle veya çatalla pancar haşatını yaptıklarını ve elle teker teker kesip tekrar elle yükleyerek az bir dönüm pancar için aylarca uğraştıklarını söylediler. Daha sonra teknolojinin gelişmesiyle pancar hasadı makineleri çıkarken şimdi ise pancar hasat biçeri ve otomatik yükleme makineleri ile  her şeyden daha karlı olarak pancar hasadı yaptıklarını söylediler.

Bu teknolojileri her bölgede çiftçilerle buluşturan firmaların başında da Barata tarım gelmektedir . Çiftçinin ne istediği daha iyi duyan daha iyi anlayan ve çiftçilerin istek ve temennilerinin ne olacağı tahmin eden Barata Tarım yetkilileri çiftçileri son teknolojik hasat ve yükleme makineleri ile tanıştırmanın mutluluğu yaşadıklarını söylediler

Editör: TE Bilişim