Üreticimiz dört gözle şeker pancarı taban fiyatının açıklamasını bekliyor. 
2022- 2023. Sezonu Pancar alım kampanyasını Ereğli Şeker Fabrikamızda dün başlattık. 
Bu yıl Şekerpancarı üretiminde maliyetlerin çok yükseldi
gübre fiyatlarının ne olacağı ile ilgili belirsizlik devam ediyor, fiyatların yükselmeye devam ediyor.
Üretici için en önemli maliyet unsurlarından birisi  sulamada kullanılan elektriktir. 
Yapılan zamlarla sulamada kullanılan elektriğin maliyeti çok yükseldi. 
Bugün pancarda üretim maliyetinin en az yüzde 30’u sulama elektriğinden kaynaklanıyor. 
Üreticimiz dört gözle şeker pancarı taban fiyatının açıklamasını bekliyor. 2021 yılı kampanya döneminde tonu 420 TL olarak taban fiyat belirlendi. Bu süreç pancar çiftçimize zarar ettirdi.  O dönem eline geçen para artan maliyetler karşısında pul olmuştu. 2021 yılı aralık ayında fabrikalar şeker üretimini tamamladı. Çiftçiden düşük fiyatla alınan şeker pancarından elde edilen şekerin fiyatı, 2022 yılı mart ayından sonra ciddi ölçüde arttı. Şeker pancarının tonu 420 liraya iken pancardan elde edilen küspe 1000 lirayı geçti. Bu yıl çiftçi ekim için istekli olmayınca TÜRKŞEKER 19 Ocak 2022 tarihinde 800 TL/Ton olarak açıkladığı şeker pancarı avans fiyatını mart ayında ekim dönemi geldiğinde %25 artırarak ton fiyatını 1.000 TL’ye çıkardı. Prim ve ek ödemelerle şeker pancarı avans fiyatı 1.100 TL/Ton olarak açıklandı. Çiftçimiz artık net taban fiyatının açıklanmasını bekliyor. Çiftçimiz artık net taban fiyatının açıklanmasını bekliyor. Bu sefer pancarda verilecek taban fiyat ürünün geleceğini belirleyecek enerji, mazot ve gübre başta olmak üzere girdi maliyetleri göz önüne alındığında ve yine geçen yılın zararının karşılanması adına beklentimiz devletimizin üreticilerimizi tatmin edecek iyi bir fiyat açıklamasıdır. 
Ereğli şeker fabrikasına üretim yapan bölgemizde pancar hasadı başladı. 
Önümüzdeki hafta, 26 Eylül’de Cumhurbaşkanımız Sn.Recep Tayyip Erdoğan’ın şekerpancarı alım fiyatını açıklaması bekleniyor. 
Bu yıl şekerde yaşanan krizden herkesin ders çıkarması ve üreticinin üretime devam edebileceği bir fiyat ve desteğin sağlanması  çiftçimizin beklentisidir.
Karaman’da pancar üretiminin ve tarımsal üretime devam edilebilmesi için 
mutlaka sulama sorununa bir çözüm bulunması gerekiyor. Artık İlimiz tarımı için hayati önem taşıyan Gödet ve Ayrancı Baraj sularının kapalı sistemle tarlalara getirilmesi, Hotamış ve Karadağ sulama projelerinine yönelik yatırımların yapılması tamamlanması lazım. 
Devletimiz yatırımlarda önceliği sulama projelerinin tamamlanmasına vermesi gerekiyor.
 Ülkemizin tarımının kalbi olan Konya ve Karaman ovasına sulama konusunda ciddi yatırımlar yapması gerekiyor. Ancak bu şekilde krizi fırsata çevirebiliriz.
Şekerpancarı hasatına başlayan çiftçilerimize hayırlı uğurlu olsun, bereketli bol kazançlı bir kampanyayı daha kazasız belasız yaşamayı Allah nasip eylesin.

Editör: TE Bilişim