Şeker Pancarı üretiminde yabancı otlarla mücadele büyük yer kaplayan çapacılar, teknolojinin de getirdiği ve Avrupa’da ki sistemlerin Türkiye'ye gelmesi özellikle en önemlisi çiftçilerin bilinçlenmesinden dolayı artık  çapacıya gerek kalmayışı mevsimsel işçileri mutlu etmedi.
Ülkemizde olduğu gibi Karaman'da şeker pancarı üretiminde en büyük giderlerin başını yabancı otla mücadele oluşturmaktadır. Karaman İline özellikle doğu bölgelerden gelen çapacılar başlarında çavuşlar kontrolünde tekelleşme yoluna gitmeleri ve çiftçiler mecburen başka iş gücü bulamadıklarından  istedikleri fiyatlara tarlalarını çapalatmak zorunda kalıyorlardı.
Lakin son gelişen teknoloji ile bazı ilaç firmaların çalışmaları sonucu şeker pancarına zarar vermeyen ama şeker pancarı tarlasında bulunan yabancı otları öldüren ilaçları bulmalarıyla büyük bir giderin önüne geçmiş oldular. Bu ilaçları duyan çiftçiler işçi çapalarından vaz geçerek ilaç kullanarak yabancı otla mücadeleyi seçince çapacılar iş bulamaz duruma geldiler.
Gazetemize açıklamada bulunan çiftçiler işçi çapacıları ile ilaçla mücadeleyi kıyasladıkları zaman ilaçla mücadelenin daha karlı ve hızlı mücadele olduklarını söylediler. Çünkü çapacıların tarlaya gelip çapa yapıncaya kadar yabancı otlar şeker pancarının alacağı gübreleri alarak verimi düşüyor ve attığımız gübrelerden sadece 1/3 oranında şeker pancarı faydalanıyor. Bu da büyük zararlara neden olmaktadır. Hepsinin yanında ister istemez çapacılar ürünlere zarar vermekte, çapa vurmayacağı ürünü çapa ile kopararak toplamdaki yekûn ürüne zarar vermektedir dediler.
Bu sene ilaçla mücadeleyi seçen çiftçiler diğer çiftçilerinde korkmamasını, millet aya çıkarken yaya kalmamak gerektiğini söylediler.

Editör: TE Bilişim