Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektörü Prof. Dr. Namık Ak, yüz yüze eğitimin yeniden başlayacağı 2021-2022 Eğitim Öğretim yılı öncesi basın mensuplarıyla bir araya gelerek üniversitenin çalışmaları hakkında bilgi verdi. Rektör Ak, KMÜ'nün bilimsel, sosyal-kültürel çalışmaları ve spor başarılarından bahsetmenin yanı sıra, yüz yüze eğitim için uygulanacak tedbirlerden bahsetti. Ayrıca Rektör Ak, KMÜ için planladıkları proje ve hedefleri de basın mensuplarına aktardı.

Bütün dünyayı etkisine alan korona salgınının, yaşamın tüm alanlarını olduğu gibi, tüm kademelerdeki eğitim faaliyetlerini de olumsuz yönde etkilendiğini belirten Rektör Ak, Ülkemiz bu süreçte yükseköğretimde yüz yüze eğitime 2020 yılı Mart ayı itibariyle ara vermiştir. Bu uzun süre içerisinde ülkemizin her tarafında olduğu gibi Karaman'ımızda da başta bendeniz olmak üzere tüm akademik kadromuzun öğrencilerimize olan özlemi had safhaya ulaşmıştır." dedi.

7 buçuk ay önce Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörlük görevine başlayan Prof. Dr. Namık Ak, görevinin başlangıç sürecinde öğrenci arkadaşlarının büyük bir bölümü ile yüz yüze görüşme fırsatını henüz bulamadığını fakat sosyal medya ve Youtube üzerinden sık temasta bulunmaya çalışarak özlem giderdiklerini söyledi.

Üniversitelerde bu olumsuz sürecin yeniden nüksetmesi gibi bir durumla karşı karşıya gelmeden eğitimin devam etmesini ümit ettiklerini belirten Rektör Ak, "27 Eylül 2021 Pazartesi günü itibariyle Karamanoğlu Mehmetbey Üniversite'mizde eğitim-öğretime yeniden başlıyor, inşallah öğrencilerimize kavuşuyoruz. Değerli basın mensubu arkadaşlarımızla bir araya geldiğimiz bu toplantının konusu, sizin de bildiğiniz gibi 27 Eylül sabahında yeniden başlayacak olan eğitim dönemi hakkında olacak.

Öğrencisiz, uzaktan eğitim süresi boyunca 66.216 sanal sınıfta, 15. 757 öğrencimiz, UZEM yani Uzaktan Eğitim Sistemi tarafından organize edilen ve her bir öğretim elemanımız tarafından verilen 747.720 saat canlı derse katıldılar ve toplamda 4.000.000 (Dört Milyon)'un üzerinde sisteme giriş yaptılar. Kuruluşundan bu yana 31.823; 2021 itibariyle de 3781 öğrencimiz Üniversitemizden mezun oldu. Yine bu yılda 2 lisans, 3 lisansüstü, 7 ön lisans programı açtık." ifadelerini kullandı.

KMÜ'DE KOVİD-19 SALGINI TEDBİRLERİ
27 Eylül Pazartesi günü açılacak olan KMÜ'nün tüm fakülte, yüksekokul, meslek yüksekokulu binalarında, sosyal donatı alanlarında, idari binaları ile bütün yerleşkesinde Kovid-19 tedbirleri belirlendi.

"Kovid-19 Salgını ile Mücadele Koordinasyon Kurulu" oluşturduklarını belirten Rektör Ak, "Bu kurulun aldığı kararlar ve önlemler hızlı bir şekilde hayata geçiriliyor. Genel olarak aldığımız ve uygulamaya koyduğumuz ve koyacağımız kararların bazılarını sizlerle paylaşmak istiyorum:

Üniversitemiz personel ve öğrencilerine yönelik HES kodu sorgulamaları ana kapılardaki yığılmaları önlemek amacıyla bina girişlerinde yapılacak. Ayrıca ana kapılarda rutin kontroller devam edecek. Bina giriş kapısı sayısınca kart okuyucu cihazlarla kontroller sağlanacak.
Üniversitemizdeki tüm akademik ve idari birimlerin giriş kapılarına turnike yaptırıyoruz.
Akademik ve idari personelin aşı yaptıranların aşı kartlarını, yaptırmayanların ise haftada 2 kez negatif test sonuçlarını ibraz etmeleri istenecek.
Akademik birimlerimizde okutulan derslerin yüzde 40’ının uzaktan işlenmesini (senkron veya asenkron) birimlere bıraktık.
Sınıflar bazında hazırlanan ders programlarında, sabah ve öğleden sonra gelecek şekilde (1-3. sınıflar sabah, 2-4. sınıflar öğleden sonra gibi) olmasını birimlere bıraktık.
Dersler blok yapılmayacak, ders aralarında 10 dakika teneffüs mutlaka yapılacak, sınıflar havalandırılacak.
Üniversitemiz acil durum eylem planını hazırlatıyoruz.
Bunların haricinde tüm okullarımızın derslikleri, idari personellerimizin odaları, sosyal alanların temizlikleri düzenli bir şekilde yapılmaya devam edilecek." diye konuştu.

KARAMAN'DA ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ İÇİN YURT SORUNU VAR MI?
Türkiye gündeminde sıkça tartışılan üniversite öğrencilerinin barınma sorunlarına da değinen Rektör Ak, "Doğrudan bizim yetki ve sorumluluk alanımızda olmasa da, Üniversite öğrencilerimizin barınma ihtiyaçlarının bir an önce halledilmesi için, KYK Müdürümüzle bir araya geldik ve çözüm yolları üzerine çalışmaları başlattık. Bunun yanı sıra, içerisinde Milli Eğitim Müdürümüz, il Müftümüz, STK Başkanlarımızın da olduğu bir heyet ile yurt kapasiteleri ve konaklama ihtiyaçları üzerine toplantılar yaptık. Evlatlarımızın hiç birinin mağdur olmasına izin vermeden, şehir olarak birlikte hareket ederek, yeni öğretim yılının sağlıklı bir şekilde başlaması ve devam etmesi için samimi gayret gösterdiğimizi burada özellikle belirtmek istiyorum." dedi.

KMÜ'NÜN BİLİMSEL ÇALIŞMALARI
KMÜ'nün bu yıl bilimsel alanda ciddi başarılara imza attığının altını çizen Rektör Ak, "En saygın akademik dergilerde yayımlanan makaleleri tarayarak kurumları ve ülkeleri sıralayan dünyanın en prestijli veri tabanlarından Nature Index, 1 Mayıs 2020 ile 1 Nisan 2021 tarihleri arasını kapsayan raporuna göre, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitemiz Türkiye'de Kimya Bilimleri alanında Bilkent ve Koç Üniversitesi'nin ardından 3'üncü sırada yer alırken genel sıralamada da 6'ncı oldu. Nature Index raporuna göre Türkiye'deki en başarılı ilk 10 üniversite de şu şekildedir: 1. Bilkent Üniversitesi, 2. Koç Üniversitesi, 3. İstanbul Teknik Üniversitesi, 4. Ortadoğu Teknik Üniversitesi, 5. Marmara Üniversitesi, 6. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, 7. Boğaziçi Üniversitesi, 8. Dokuz Eylül Üniversitesi, 9. Kocaeli Üniversitesi, 10. İstanbul Üniversitesi.

Yine üniversitemizin bilimsel araştırma, proje, ödül ve yayın sayılarındaki artış da bu meyanda dikkati çekmektedir. Ulusal ve uluslararası düzeyde Üniversitemizde yapılan Bilimsel yayın sayısı 17.100'e ulaşmıştır

Bir başka ve önemli konu da Patent meselesidir. Üniversitemizde üretilen teknik bilginin patente dönüştürülerek ülke ekonomisinin ve teknolojisinin gelişmesine katkı sağlanması; bilimsel bilginin sinai mülkiyet haklarıyla korunması bilincini artırarak farkındalık oluşturulması anlamına gelmektedir. Bu meyanda Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitemize ait 11 olan patent sayısını başvuruda bulunduğumuz 4 adet ve başvurusu yapılacak olan 2 patent fikri ile birlikte 17'ye yükseltmeyi hedefliyoruz.

Üniversitemiz ve Karaman’ımız için büyük önem arz eden, Tıp Fakültemizde bu yıl itibariyle 1. Sınıf öğrencilerimiz eğitimlerine başlayacaklar. Bu yıl 1. sınıf öğrenci mevcudumuz 62.'si Karamanda, 2.sınıf ve 3. Sınıf Öğrencilerimiz (58 kişi) Selçuk Üniversitesi'nde eğitimlerine devam edeceklerdir. Fakültemizde, 12 Profesör Öğretim Üyesi ve 2 Doçent Öğretim Üyesi, adet Dr. Öğretim üyesi yapmaktadır. İlaveten 18 Öğretim üyesi kadro ilanı ve başvuruları tamamlanmış olup, atama süreçleri devam etmektedir. Üniversitemiz ile Sağlık Bakanlığı arasında yapılan protokol ile Üniversitemiz görev Yerleşke Alanının güneyinde yer alan Karaman Devlet Hastanesi, Eğitim ve Araştırma Hastanesine dönüştürülmesiyle Fakültemiz, Üniversite Uygulama Hastanesine kavuşmuştur. Fakültemizde görev yapan Klinik Akademisyenlerimiz, aynı zamanda araştırma hastanesinde aktif olarak görev yapmaya başlamışlardır. Tıp Fakültemizde, Karamanımızda ilk kez Bypass ameliyatı uygulanmıştır. Üroloji Ana bilim dalı üyelerimiz ve Genel Cerrahi Ana bilim dalı hocalarımız, Karaman'da ilk olan cerrahi uygulamalar yapmaya başlamışlardır. İlaveten, romatoloji alanında uzman profesör hocamızın ve endokrinoloji uzmanı hocalarımızın da Konya ve çevresinden yoğun hasta kabulü devam etmektedir. Önümüzdeki süreçte, çocuk hastalıkları yan dalları çocuk nefroloji ve çocuk kardiyoloji doçent hocalarımız hizmet vermeye başlayacaklardır. Tıbbi mikrobiyoloji doçentimiz PCR testleri ilgili süreçte 1 yılı aşkın süreden bu sonuçlandırılmaktadır. Yana katkı vermektedir. Testler üniversitemiz ortamında sonuçlandırılmaktadır

Yine şehrimiz ve üniversitemiz için önemli bir okulumuz olan Diş hekimliği Fakültesi, rahmetli hayırsever Ahmet Keleşoğlu'nun Karamanımıza kazandırdığı bir binadır. Ahmet Keleşoğlu Diş Hekimliği Fakültesi, 2020-2021 Eğitim-Öğretim yılından itibaren 60 öğrenci, 2 okul birincisi kontenjanı ve 1 ek kontenjan olmak üzere toplam 63 öğrenci ile eğitim öğretime başladı. Ortodontist, Çocuk Diş Hekimi, Endodontist, Periodontist, Diş Hastalıkları ve Tedavisi ve Ağız, Diş ve Çene Radyoloji uzmanı ile tedavi hizmetlerine başlamıştır. Bilindiği gibi Karaman'daki Ağız, Diş Sağlığı Merkezi'nde uzman diş hekimi bulunmamaktadır. Fakültemiz sayesinde bu branşlarda Konya'ya hasta sevki yapılmasının önüne geçecektir. Karaman'da ilk gömülü diş çekimi ve müdahalesi gerçekleştirilmiştir. Kısa bir süre sonra implant tedavisi de yapılmaya başlayacaktır. Fakültemiz yeni binası, genç ve dinamik akademisyenleri ve son teknoloji preklinik, klinik ve similasyon laboratuvarları ile Dünya standartlarında eğitim vermektedir." şeklinde konuştu.

KMÜ'DE SOSYAL VE KÜLTÜREL FAALİYETLER
KMÜ'nün sosyal ve kültürel faaliyetleriyle ilgili konuşan Rektör Ak, "Bu dönemde bir diğer çalışma yaptığımız alan da Sosyal ve Kültürel faaliyetlerdir. Bilindiği gibi UNESCO tarafından 2021 Yunus Emre Yılı, Saygıdeğer Cumhurbaşkanımız tarafından da 2021 Yunus Emre ve Türkçe Yılı olarak ilan edilmiştir. Yunus Emre'nin memleketi ve Türkçenin Başşehri Karaman'ımızda bu yıla has olmak üzere bir dizi faaliyetleri gerçekleştirdik ve diğer bazı projelerimiz de halen devam etmektedir.

Bu bağlamda, Üniversitemizin Youtube sayfasını daha etkin hale getirerek "Yunus'un Gönlü Çalab'ın Tahtı" ismiyle şu ana kadar 22 programla, Yunus'umuzu ve Karaman'ımızın ağırlıklı işlendiği ve konusunda uzman kişilerin katıldığı canlı yayınlar yaptık.

Bu yılla ilgili bir ikinci organizasyonumuz da Kültür Bakanlığı İstanbul Devlet Türk Müziği Araştırma Uygulama Topluluğu ile Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitemizin birlikte yaptığı "Yunus Emre İlahileri ve Sema" programıydı. Postnişin M. Fatih Çitlak'ın başında bulunduğu usta ve uzman ekibin icra ettiği Ak Tekke Meydanı'nda yaptığımız bu büyük organizasyona Karamanlı hemşerilerimiz yoğun ilgi gösterdi. Burada şunu da söylemeliyim ki bu konser ve Sema mukabelesi, uzun bir süreden sonra ilk kez Karamanımızda yapılan büyük etkinliklerin başında gelmektedir.

Bir diğer Uluslararası etkinliğimiz de, 07-09 Ekim 2021 tarihlerinde düzenleyeceğimiz "Karaman Uluslararası Yunus Emre ve Türkçe Bilgi Şöleni" olacak. Bilgi Şölenine bu güne kadar 140 civarında bildiri müracaatı olmuş, bunların 100'ü kabul edilmiştir. Toplamda 24 oturumun olacağı Bilgi Şöleni, 07 Ekim günü Üniversite Yerleşkemiz dâhilindeki SKS kompleksi içerinde yer alan Ömer Halisdemir, Yunus Emre ve Mehmet Bey salonlarımızda yapılacaktır. Bu vesileyle tüm basınımızı da şimdiden bu Bilgi Şölenimize davet ediyorum.

Yunus Emre Okumaları, Sergiler, Yerleşkemizin tamamında yer alan Hazreti Yunus'a ait sözlerin olduğu görseller, bu yılla ilgili yaptığımız diğer bazı çalışmalardır." ifadelerini kullandı.

KMÜ'NÜN ULUSLARARASI SPOR BAŞARILARI
Bir kurumun adını duyurabilmesi için sanat ve spor dallarında göstereceği başarıların çok önemli olduğuna değinen Rektör Ak, "Üniversitemizin bir diğer başarısı da çeşitli Spor dallarında olmuştur. Bu bağlamda Spor Bilimleri Fakültemiz bünyesinde eğitim öğretim hayatını tamamlayan, ülkemizi ve üniversitemizi ulusal ve uluslararası spor organizasyonunda başarı ile temsil etmiş birçok sporcu arkadaşımız vardır. Bu arkadaşlarımız şehrimizi ve ülkemizi, uluslararası arenaya taşımışlardır.

Güreşte, 8 kez Avrupa şampiyonu, 2 kez Dünya şampiyonu, Rio Olimpiyat şampiyonu, Tokyo Olimpiyatları 3.sü olan Taha Akgül.
Yine güreşte, 2016, 2017, 2018 Avrupa şampiyonalarında 3 kez Avrupa şampiyonu, Rio Olimpiyatları 3.'sü Soner Demirtaş.
Taekwondo'da 2012 Londra Olimpiyatları'nda 2.'lik, 2016 Rio Olimpiyatları'nda ise 3.'lük kazanan Nur Tatar.
Paralimpik Olimpiyat Oyunları'ndan olan Goalball'da, Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları final maçında ABD'yi 9-2'lik skorla mağlup ederek altın madalya kazanan ve halen üniversitemiz öğrencisi olan Reyhan Yılmaz.
2011, 2012, 2019, 2021 yıllarında yapılan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde başpehlivanlığı kazanan Ali Gürbüz.
2004, 2007, 2008, 2016 yıllarında yapılan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde başpehlivanlığı kazanan Recep Kara.
Yine güreşte, 2009 ve 2010 yıllarında yapılan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde başpehlivanlığı kazanan Mehmet Yeşil Yeşil.
Atletizim'de 2015 ve 2016 Avrupa Dağ Koşusu 3.'lüğü, 2015 Dünya Dağ Koşusu 3.'lüğü olan Mustafa Göksel Karamanımızın ve Üniversitemizin gururu olmuşlardır.
Üniversitemizi ve şehrimizi başarıyla temsil eden tüm evlatlarımızın gözlerinden öpüyorum.

Bu yıl YKS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı)'de Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitemize öğrencilerimizin teveccühleri bizleri ziyadesiyle memnun etmiştir. YKS'de okulumuzu tercih eden öğrenci sayısı 3615'dir. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitemizdeki toplam öğrenci sayımız ise son sınavın ardından 17.977'ye ulaştı. Tabii ki yakın zamanda açıklanacak olan Ek Yerleştirmelerin ardından bu sayının 20.000'e ulaşacağını ümit ediyoruz. Bu bağlamda Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitemizin büyük ailesine katılan yeni öğrencilerimize de hoş geldiniz diyorum." diye konuştu.

"GÖREV SÜREM İÇERİSİNDE KMÜ'YE 3 FAKÜLTE KURMAYI HEDEFLİYORUM"
Son olarak basın mensuplarına hayata geçirmeyi düşündüğü projeler hakkında bilgi veren Rektör Ak, konuşmasını şu şekilde tamamladı:

Görev sürem içerisinde Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitemize, 3 fakülte kurmayı hedefliyorum. Bunlar;

Tarım ve Teknoloji Fakültesi
İletişim Fakültesi
Turizm Fakültesi
Bu süreç içerisinde hedeflediğim fakültelerin yerlerinin tespiti ile Karamanımızın hayırseverlerinin katkıları sayesinde vücuda gelecek, tarihi ve kültürel mimarimizi yansıtacak binaları yerleşkemiz içerisinde İnşallah göreceğiz. Hedefim bunlar olmakla birlikte, ilk olarak, "bilimsel alan olarak yakın olan" Fakülte ve MYO'lara bu bölümleri açmakla işe başlayacağız.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitemizi, tüm akademik ve idari kadrolarımızla; basınımızın ve Karamanımızın tüm dinamiklerinin destekleriyle çok daha yükseklere çıkartacağımıza inancım sonsuzdur. Son söz olarak, toplantımızı teşrif eden değerli basın mensubu arkadaşlarımın her birine teker teker teşekkür ederim.

27 Eylül Pazartesi günü başlayacağımız eğitim-öğretimin başta Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitemize ve ülkemizdeki tüm üniversitelerimize hayırlar ve güzellikler getirmesini temenni ederim. Hepinize sevgi ve saygılarımı sunarım."

Editör: TE Bilişim