Göksu Taşeli Havzası Kalkınma Projesi ile Konya ve Karaman’ın kırsal dezavantajlı dağlık bölgelerinde küçük arazilerde çiftçilik yapan üreticilerimizin gelir seviyelerinin yükseltilmesi, köyden kente göçün azaltılarak yaşam koşullarının kalitesinin artırılması amacıyla yapılan desteklemeler kapsamında Karaman merkez ilçede proje uygulama sahasında yer alan 54 köyden nohut ekilişinin daha yoğun olduğu 27 köy ile Ermenek, Sarıveliler ve Başyayla merkez ilçeleri ve köylerinde toplam 18.600 kg Azkan çeşidi nohut dağıtımı yapılmıştır. Merkez ilçenin proje uygulanan 54 köyünün hane sayısı, şehre uzaklık, ÇKS(Çiftçi Kayıt Sistemi) ye kayıtlı, arazinin sulu/kuru, bahçe/tarla olma durumu vb. kriterler göz önüne alınarak belirlenen 27 köyümüzde Antraknoza karşı dayanıklı bir nohut çeşidi olan Azkan tohumu dağıtımı gerçekleştirilmiştir.
Merkez ilçemizde 81 çiftçimize, Ermenek merkezi ve köylerinde 48 çiftçimize, Sarıveliler ilçemiz ve köylerinde 35 çiftçimize ve Başyayla ilçesi ve köylerinde ise 7 çiftçimiz olmak üzere toplam 171 çiftçimize 18.600 kg nohut dağıtımı tamamı hibe şeklinde dağıtılmıştır.
Azkan nohut çeşidinin dağıtımının yapılması ile arazi varlığı sınırlı ve parçalı olan, kırsal dezavantajlı dağlık köylerinde üretimi yapılan nohut üreminde yeni çeşitlerin yaygınlaştırılması amaçlanmıştır. Dağıtımı yapılan Azkan nonut tohumunun ilimiz tarımına ve çiftçilerimize hayırlı olmasını, bereketler getirmesini dileriz.
 

Editör: TE Bilişim