E- Devlet üzerinden açılan soy ağacı bilgi sistemi yoğun ilgi görürken Karaman Belediyesi’nin akıllı kent uygulamaları kapsamında geliştirdiği Mezarlık Bilgi Sistemi uygulaması ile vatandaşlara büyük kolaylık sağlıyor. Uygulama ile vatandaşlar vefat eden  yakınlarının kabirlerinin yerini rahatlıkla bulabiliyor, yol güzergahı çıktısı alabiliyor ve mezarın resmini görüntüleyebiliyor.
    Sistemde Kırmahalle Şehir Mezarlığı’nda 16300, Kazalpa Mezarlığı’nda 1300 ve Sümer Mezarlığı’nda 900 olmak üzere toplam 18 bin 500 mezarın verileri mevcut. İsteyenler, http://web.karaman.bel.tr:571/Mebis/Default.aspx isimli web sitesine girerek; adı, soyadı, doğum tarihi, ölüm yılı, ana ve baba adı isimleriyle mezar yerlerini tespit edebiliyor. Bununla birlikte Karaman’da vefat edenlerin isimleri ve cenaze bilgileri de günlük olarak yayınlanıyor.  
    Karaman Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, kabir ziyaretlerinin kültürümüzde önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, il dışında yaşayan çok sayıda hemşehrimizin memleketlerine geldiklerinde yakınlarının mezarlarını bulmakta güçlük çekebildiklerini kaydetti. 
    Başkan Çalışkan: “Karaman’ın gerek yurt içinde, gerekse yurt dışında çok ciddi bir nüfusu var. Bu hemşerilerimiz memleketlerine geldiklerinde yakınlarının mezarlarını ziyaret etmek istiyor. Ancak mezarlığa geldiklerinde, zaman zaman yakınlarının mezarlarını bulmakta güçlük çekiyorlar. Bu sorunları minimuma indirmek için Mezarlık Bilgi Sistemini oluşturduk ve vatandaşlarımızın kabir yerlerini bulmalarını sağladık. Hemşehrilerimiz yakınlarının kabir bilgilerine internet aracılığı ile dünyanın her yerinden ulaşabilir. Bu hizmeti sağlayan örnek illerden biriyiz” dedi.
 

Editör: TE Bilişim