Kendileri de özel eğitim gerektiren çocuklara sahip olan iki anne tarafından açılan Mercan Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi 13 Eylül Pazartesi günü yapacağı resmi açılışlarından önce basın mensuplarıyla bir araya gelerek merkezi tanıttılar.

Tabduk Emre Mahallesi 1558. Sokakta bulunan Mercan Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi sahipleri İlknur Harani ve Canan Beler, özel gereksinimli çocukları olan iki anne olarak uzun yıllardır edindikleri tecrübelere dayanarak böyle bir merkez açmak için yola çıktıklarını belirttiler.

Merkezin ortaklarından İlknur Harani, “23 yaşında SerebralPalsili ikiz evlatlarım var. Yıllardır onların eğitim ve tedavileri için çok büyük emek harcadım. Tedavi için birçok Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezine devam ettim. 4 yıl Ankara’da tedavi için kaldım. Çocuklarım birçok cerrahi operasyon geçirdiler. Bu süreçte çok tecrübe kazandım. Bu tecrübeleri diğer çocuklara ve ailelerine aktarmak için birçok Sivil Toplum Kuruluşunda görevlerim oldu. Canan hanımla yollarımız kesişti. Kafa kafaya verdik bu çocuklar için sözde değil özde ne yaparız nasıl faydalı oluruz diye yaklaşık iki yıl hazırlık yaptık ve nihayet merkezimizi açmış bulunmaktayız. Bizler her şeyden önce özel gereksinimi olan çocukların annesi olarak velilerin beklentilerini çocukların ihtiyaçlarını çok iyi bilmekteyiz. Bu doğrultuda Rehabilitasyon merkezimizin işleyişini düzenledik” dedi.

Harani, Fizik Tedavi bölümünde Fizyoterapist Özcan Kalkan’ın danışmanlığında Robotik Cihazla ve hocanın 30 yıllık tecrübesiyle fizik tedavide yeni ve Karaman’da ilk defa uygulanan yöntemi aile ve çocukların hizmetine sunduklarını belirterek, “Çok iyi geri dönüşler almaya başladık. Bu kadar kısa sürede ailelerden ve çocuklardan hissedilebilir farkların olduğunu duymak bizi çok mutlu ediyor. Kurumda gerek benim gerekse Canan hanımın öncelikli kimliğimiz Veli olmak. Bizler hala sorgulayan, araştıran, çocukları için ellerinden gelenin fazlasını yapmaya hazır anneleriz. Bu yüzden diğer aile ve çocuklara şunu söylüyoruz: SİZİ EN İYİ BİZ ANLARIZ. Çocuklarımızın engel grupları farklı olabilir ama yürüdüğümüz yol, mücadelemiz aynı. Ben ikiz evlatlarımı hiç kimsenin kucağında, sırtında bir kuruma göndermek istemiyorum. Bu karşımızda ki engel grubu ne olursa olsun onur kırıcı ve kişisel mahremiyete aykırıdır. Bu sebeple hiçbir annenin ve babanın evladını kucaklamadan dokunmadan kurumuma getirmek istedim. Bu sebeple Karaman’da ilk ve tek asansörlü servisle engelsiz ulaşımı bedensel engelli öğrencilerimiz için uygulamaya koyduk” diye konuştu.

13 yaşında otizmli bir oğlu olduğunu belirten Canan Beler’de, “Oğlumun eğitimi için yıllardır mücadele ediyorum. Birçok şehirde eğitim alma fırsatımız oldu. Bu eğitimler sayesinde yapılamaz denilen birçok gelişim elde ettik. Yürümekte bile güçlük çeken oğlum aldığı eğitimlerle önce bisiklet sürmeyi, yüzmeyi, ata binmeyi öğrendi. Anladık ki en ağır engel gruplarının bile doğru özel eğitimle başarabileceği çok şey var. İlknur Abla’yla STK görevlerinde bir araya geldik. Birlikte tecrübelerimizi paylaşmak ve ailelere destek olmak için bu kurumu açmaya karar verdik. Öncelikli hedefimiz bizim daha önce deneyimleme fırsatı bulduğumuz nitelikli özel eğitimi kurumumuz bünyesinde Karaman’da ki özel eğitime gereksinimli bireylere ve ailelerine sunmaktır. Kurumumuz bünyesinde verdiğimiz Özel Eğitimde alanında uzman kadromuzla her öğrenci için özel hazırlanmış eğitim programını uyguluyoruz. Hocalarımızı her ay danışmanlarımız tarafından verilen hizmet içi eğitime tabii tutuyoruz. Çocuklarımızın ilerleyişi hem uzman kadromuz hem de akademisyen danışmanlarımız tarafından yakından takip ediliyor. Biliyoruz ki her çocuk kendine has güzellikler barındıran farklılıklara sahip, bu sebeple istiyoruz ki bu güzellikleri ortaya çıkaralım. Çocuklarımızın potansiyellerini doğru tespit edelim ve bu doğrultuda ilerleyelim” dedi.

Harani ve Beler, Mercan isminin hikâyesini de paylaşarak, “Çocuklarımız için çıktığımız bu yolda onları ve mücadelemizi yansıtan bir isim arayışındaydık. Canan hanımın oğlu Mert ve benim çocuklarım Fehmi Can ve Cansu’dan esinlenerek bu ismi koyduk” dediler.

Mercan Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi 4 katlı bir binadan oluşuyor ve içerisinde özel eğitim gereksinimi duyan çocuklar için her türlü imkân ve olanak yer alıyor.

Editör: TE Bilişim