Artık Ticaret Bakanlığından “Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi” almayan şahıs ve şirketler emlak ve gayrimenkul ticareti yapamayacak. Yönetmeliğe aykırı davrananlar ise ciddi cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalabilir.
Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik 1 Ağustos 2021 tarihi itibariyle tamamen uygulamaya girdi. Yönetmeliğin uygulanmaya başlamasıyla birlikte emlak ve gayrimenkul sektöründe yepyeni bir dönem başladı.
Yetkili Gayrimenkul Danışmanı Özgür KAYA konu ile ilgili olarak haber sitemize şu açıklamalarda bulundu. 
“Bildiğiniz gibi Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik 5 Haziran 2018 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Önceden bu yana emlak ve gayrimenkul sektöründe faaliyet göstermekte olan firmalara yeni sürece adapte olabilmeleri için belirli muafiyetler sağlanmış, eksiklerini tamamlamaları için süreç 3-4 defa uzatılarak 31 Temmuz 2021 tarihine kadar süre tanınmıştı.
Artık 1 Ağustos 2021 tarihi itibariyle ister önceden bu yana faaliyet göstermekte olsun, ister sektöre yeni girmiş olsun herkes için yönetmelik hükümleri tamamen uygulanacak. 
Yeni süreçle birlikte Ticaret Bakanlığı’ndan “Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi” almayan şahıs ve şirketler emlak ve gayrimenkul ticareti yapamayacak.
Yeni emlak ofisi açmak isteyenlerin herhangi bir emlak ofisinde mezuniyet durumuna göre en az 6 ay ile 1 yıl staj yapmaları şartı aranıyor.
Emlak ve gayrimenkul ofislerinde sigortalı olarak çalışacak olan gayrimenkul danışmanlarının ise en az Seviye 4 Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olması gerekiyor.
Yönetmeliğe aykırı davrananlar, kayıt dışı emlak ve gayrimenkul ticareti yapanlar için ise 10.000 TL.’ye kadar idari para cezası uygulanacak. Ticaret Bakanlığı bu idari para cezasını 10 katına kadar çıkarabiliyor.”
Artık bundan sonra denetim sürecinin başladığını ifade eden Özgür KAYA “Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi” almamış olan emlak ofislerinin ve yeni emlak ofisi açmak isteyenlerin herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için Ticaret İl Müdürlüğü, Ticaret ve Sanayi Odası ile Esnaf ve Sanatkar Odası’ndan bilgi almaları gerektiğini söyledi
 

Editör: TE Bilişim