ÜNVER HOTAMIŞ’TAKİ DEPOLAMAYI VE SU NE ZAMAN GELECEK DİYE SORDU

CHP Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi. Bakanlık önergeye verdiği yanıtta soruları geçiştirdi. Böylelikle Karaman’ın ve çiftçimizin suya hasretinin ne zaman biteceği belirsizliğini sürdürdü.


Cumhuriyet Halk Partisi Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver’in TBMM’de yazılı soru önergesi vererek gündeme getirdiği Hotamış depolamasının son durumu ve tarım arazilerine ne zaman su verileceğine ilişkin sorular, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yanıtsız bırakıldı. Karamanlı çiftçilerin de merakla beklediği Hotamış depolamasında toplanan suyun ne zaman ve ne kadar tarım arazisine verileceğine yönelik yazılı soru önergesine verilen cevapta kesin ve net ifadelerin kullanılmaması dikkat çekti.


ÜNVER NE SORDU BAKANLIK NE CEVAP VERDİ

Hotamış depolamasından Karaman ili sınırları içinde bulunan hangi köylere su verileceğini, ne kadarlık bir tarım arazisine su temin edileceğini ve Apa-Hotamış İletim (AHİ) kanalı ile Hotamış depolamasında su depolamayı amaçlayan projenin ne zaman tamamlanacağı ile Hotamış depolamasında depolanacak sulardan Karaman’daki zirai arazilere ne zaman su verileceğini soran Ünver’e Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, projenin tanımını ve içeriğini yazarak cevap verdi. Öte yandan bakanlık cevabında yer alan tek veride ise; “Konya-Çumra 3. Merhale Projesi kapsamında Karaman ilimiz sınırları içerisinde 43.540 ha alanın sulanması planlanmaktadır” denildi.


KARAMAN ÇİFTÇİSİ SUYA HASRET

Bakanlığın yazılı soru önergesine verdiği cevabı şu sözlerle değerlendiren Ünver; “Karamanlı çiftçilerimizin umutla ve sabırla beklediği bu proje, hükümetin ne zaman biteceğini bile öngöremediği bir yatırım olarak karşımızdadır. Ayrıca bu proje Karamanlı çiftçinin su sorununa ne kadar çözüm olacak belli değildir. Karaman’ın toplam tarım arazisinin 252.584 hektarlık kısmı sulanabilirken; bu alanın yalnızca 108.681 hektarlık alanı sulanmaktadır. Yani, bu proje tamamlanıp Karaman’ımızın toprakları ve çiftçimiz su ile buluşturulsa ve bu alanların ilk defa sulandığı kabul olunsa dahi, ilimizin sulanabilir arazisinin yaklaşık yarısı sulanabiliyor hale gelecek. Bunun da hangi takvim içerisinde ve ne zaman gerçekleşeceği yönünde net bir bilgi bulunmamaktadır. Karaman’ımızın su problemini ortadan kaldıracak, başka illerin kaderine bağlı olmayan yeni ve özgün projelere; bunun yanında da mevcut suyun tasarruflu kullanımını sağlayan kapalı sistem sulamaya geçişi sağlayacak çalışmalara ihtiyacı var. Anlaşılan o ki zaten suya hasret olan Karamanımız ve çiftçimiz, hasretle su beklemeye devam edecek.” şeklinde konuştu.

YAZILI SORU ÖNERGESİ.pdf

BAKANLIK CEVABI.pdf


 

Editör: TE Bilişim