Kovid-19’la mücadelede şehir içi toplu ulaşımlarda baş gösteren bulaşma riski, özellikle yaz aylarında bisikletle ulaşımı mecbur kılmaya başladı.

Karaman, Türkiye'de düz şehir yapısıyla bisiklet kullanımının yaygın ve rahat olabileceği belli başlı şehirlerin başında geliyor. Avrupa'nın birçok ülke ve şehrinde yaz kış demeden yaygın olan bisiklet kullanımı Karaman'da neden büyük rağbet görmesin!

Özellikle "Bisikletler Diyarı" olarak da adlandırılan Hollanda'da, günlük hayatın parçası haline gelen bisiklet, 7'den 70'e herkes tarafından kullanılıyor. Ülkede, sabah saatlerinde çantasını arkasına bağlamış halde takım elbisesiyle parlamentoya doğru pedal çeviren başbakan, bakanlar ve milletvekillerine rastlamak sıradan bir olay. Karamanlı olup Avrupa’da, özellikle de Hollanda'da yoğun şekilde yaşayan hemşehrilerimiz de kendi ülke ve şehirlerine has bisikletlerinin bir tanesini şehrimize muhakkak getirmiştir.

Her dönem görev yapan şehrin yerel yöneticileri halktan gelen bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması teklifine sıcak bakmış, sözler vermiş hatta bisiklet yolları bile yapılmıştı. Şimdilerde ise bisiklet yolları için yapılan, ayrılan yerler araç otoparkı haline geldi.

Edindiğimiz bilgiye göre de son yerel seçimlerde Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Üniversite ile Kale arasında bisiklet yolu projesi talebi için ödenek göndereceği bilgisini öğrendik. KMÜ Yerleşke içersinde bisiklet yolları ve bisiklet kullanımının başlatıldığı ancak şehirle adapte yapılamadığı da iddalar arasında.

ŞİMDİ TAM ZAMANI
Dünyayı kasıp kavuran ve Türkiye'de de düşüşe geçse de koronavirüs vakalarına karşı mücadelede bireysel ya da toplu ulaşım yerine bisiklet kullanımı artırılması sağlanmalıdır.

Bu konuda özellikle şehrimizin Üç Milletvekilimizle,  Valimiz, Başsavcımız, Belediye Başkanımız, İl Emniyet Müdürümüz, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü başta olmak üzere görevi düşen tüm kurumların bu konuda öncülük yapması elzemdir.

NELER YAPILABİLİR?
Bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak adına şehir merkezinde bazı cadde ve sokakların araç trafiğine kapatılması bu yollarda sadece yaya ve bisiklet trafiğine açılması. (İsmet Paşa, Yunus Emre, 2.İstasyon, 1. İstasyon ve Molla Fenari Caddesi gibi) Şehrin kalbine giremeyen araçlar ise eski devlet hastanesinin karşısına park edilmesi için yönlendirilmeli ve orada da cüzi ücretlerle kiralayabileceği bisikletler bulundurulabilir.

Yerel yöneticilerimiz kendileri de bisiklet kullanarak örnek olmalı, kurum müdürleri de bu desteğin için de olarak personeline teşvikte bulunarak sağlıklı yaşamın da anahtarı verilmelidir. Özellikle Valiliğin, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün, İl Milli Eğitim Müdürlüğü gibi birçok kurumun yarışmalarında öncelikle ödül olarak bisiklet hediye edilmelidir.

Sanayicilerimizle işbirliği yapılarak, halka vatandaşa dağıtılmak üzere bisiklet bağışı alınabilinir.

Bisikletlilere özel, yol hakkı tanınması gibi İl Trafik Komisyonu ve İl Emniyet Müdürlüğü bazı düzenlenmeler yapmalı, zira özellikle bisiklet sürücülerine trafikte ki araç ve sürücüler hakkı olan yolu bile vermemektedir.

Hükümet master planı hazırlıyor: Koronavirüs sonrası bisiklet 'ulaşım aracı' haline getirilecek

Koronavirüs sonrası dönemde ulaşım alışkanlıklarımızda büyük değişimlerin yaşanması bekleniyor. Salgın riski nedeni ile sosyal mesafe kurallarının devam edeceği bu dönem için hükümet, bisikleti ulaşım aracı haline getirmek için kapsamlı bir proje hazırlıyor. Pandemi ile birlikte insanların bisikleti daha fazla tercih edeceğini belirten sektör temsilcileri, Türkiye'nin aynı zamanda üretim üssü olabileceğine işaret ediyor.(Karaman bu üslerden bir şehir olmaya da her zaman adaydır)

Türkiye'de koronavirüs vaka sayılarında yaşanan düşüşlerin ardından normalleşme süreci başladı ve bu döneme özgü bir takım uygulamalar hayata geçiriliyor.

Salgın sonrası dönemde birçok alanda değişim ve dönüşümlerin yaşanması bekleniyor. Bunlardan biri de şüphesiz ulaşım alışkanlıklarımıza dair olacak.

AVRUPA'DA BİSİKLETE YOĞUN TALEP VAR
Bilindiği üzere, koronovirüs sürecinde Avrupa ülkelerinde bisiklete olan talepte ciddi artışlar görüldü ve yapılan araştırmalarda toplum ulaşım konusundaki alışkanlıkların büyük ölçüde değişeceği belirtilmektedir.

Gazetecilere değerlendirmelerde bulunan Bisiklet Endüstrisi Derneği As Başkanı Bayram Akgül, Türkiye'de bisikletin, ulaşım aracı olarak kullanılması için hükümetin master planı hazırladığını söyledi.

PEKİ, BİSİKLET YOLLARI YAPILINCA NE Mİ OLACAK?
Çocukların eğlence aracı olarak görülen bisikletler belki de bu ülkeyi kurtaracak en önemli araçlardan birisi olabilir. Bisiklete binen kişi spor yapmış olur. Spor yapan insan daha sağlıklı, daha verimli, daha güler yüzlü olur. Toplum bireylerden oluşur. Bireyler ne kadar sağlıklıysa, toplum da o kadar sağlıklıdır. Bisiklet, trafiğin azalmasına yardımcı olur. Araç kullanımını azaltarak çevreye de olumlu katkı sağlar. Harcadığımız benzinin her litresinde ülke dışına çıkan milli servetimizde azalma olacak. Şehir içinde bisiklet kullanımı arttıkça kullanılan petrol türevlerinde azalma olacak. Vatandaş olarak paramız cebimizde kalacak. Bizler Karaman halkı olarak talebimiz, bisiklet yollarının cadde ve ana yollara kısa sürede yapılması.

Bu konuda yetkilileri göreve davet ediyoruz.

Editör: TE Bilişim