Karaman Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Milli Emlak Müdürlüğü hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişikliklerinden dolayı Mahalle/ Köyler de bulunan mülkiyeti Hazineye ait taşınmazların satışı, kiralanması, bedellerinin ödenmesi ve başvuru sürelerinin uzatılması hakkında aşağıda belirtilen yasal düzenlemeler yapıldığını duyurdu.

Karaman Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Milli Emlak Müdürlüğü hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişikliklerinden dolayı Mahalle/ Köyler de bulunan mülkiyeti Hazineye ait taşınmazların satışı, kiralanması, bedellerinin ödenmesi ve başvuru sürelerinin uzatılması hakkında aşağıda belirtilen yasal düzenlemeler yapıldığını duyurdu. 

Karaman Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Milli Emlak Müdürlüğünden yapılan duyuruda;

•  İMAR BARIŞI BAŞVURU SÜRESİNİN UZATILMASI VE İNDİRİM :  
BAŞVURU SÜRESİ 31.12.2022 TARİHİNE KADAR UZATILMIŞ VE Satış bedelinin tamamının peşin ödenmesi halinde %20, en az yarısının ödenmesi halinde %10 indirim imkanı sağlanmıştır. Ayrıca 4706 sayılı Kanunun gereğince Taksitli satışlarda satış bedelinin en az %10’ u peşin ödenir, kalan bedel ise 5 yıla kadar taksitlendirilir. Taksit tutarlarına kanuni faiz oranının yarısı uygulanır.

• SATIŞLARDA İNDİRİM :
 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu, 6036 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun ile 4706 sayılı Kanunun (b) maddesi gereğince irtifak hakkı tesis edilmiş taşınmazlarda hak lehtarına, (c) maddesi gereğince hissedarlarına ve (g) maddesi gereğince Tapu kayıtlarında tapu fazlalıklarının Hazineye ait olduğuna ilişkin şerh bulunan taşınmazlardaki fazlalıklar, tapu malikine veya mirasçılarına,  SATIŞ BEDELİNİN PEŞİN ÖDENMESİ HALİNDE SATIŞ BEDELİNE %20 İNDİRİM UYGULANACAKTIR.

•    TİCARİ AMAÇLI KİRALAMALARDA ÖNCELİKLİ SATIN ALMA HAKKI : 
Ticari faaliyetlerde kullanılmak üzere kiraya verilen taşınmazlar 2886 sayılı Devlet İhale Kanununda yer alan hükümler çerçevesinde ihale yoluyla satışa konu edilebilir. İhalenin yapıldığı tarihte en az üç yıl süreyle taşınmazları sözleşmeye dayalı olarak kullanan kiracılar, öncelikli olarak satın alma hakkına sahiptir. Öncelikli satın alma hakkının kullanılmasında dokuzuncu fıkra hükümleri kıyasen uygulanır.

•  BELEDİYE VE MÜCAVİR ALAN SINIRLARI İÇİNDE BULUNUP, BAKANLIKÇA TESPİT EDİLEN HAZİNEYA AİT TAŞINMAZLARDAN 30 MART 2014 TARİHİNDEN ÖNCE ÜZERİNDE YAPILANMA OLANLAR 
Satış bedelinin tamamının peşin ödenmesi halinde %20, en az yarısının ödenmesi halinde %10 indirim imkanı sağlanmıştır. Ayrıca 4706 sayılı Kanunun gereğince  Taksitli satışlarda satış bedelinin en az %10’ u peşin ödenir, kalan bedel ise 5 yıla kadar taksitlendirilir. Taksit tutarlarına kanuni faiz oranının yarısı uygulanır.

•  HAZİNEYE AİT TARIM ARAZİLERİNİN BAKANLIKÇA BELİRLENEN KULLANICILARINA 10 YILA KADAR CARİ YIL ECRİMİSİL BEDELİNİN YARISI ÜZERİNDEN 10 YILA KADAR DOĞRUDAN KİRALANMASI: 
İmar planı bulunmayan veya imar planında tarımsal amaca ayrılan Hazineye ait tarım arazileri; 31/12/2019 tarihinden önce en az üç yıldan beri tarımsal amaçla kullanan ve kullanımlarının halen devam ettiği Bakanlıkça belirlenen kullanıcılarına, cari yıl ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden on yıla kadar doğrudan kiralanabilir.

 2/B VE TARIM ARAZİLERİ SATIŞINDA BAŞVURU VE ÖDEME SÜRELERİNİN UZATIMI :
(1) 2/B alanlarında bulunan taşınmazların 19/4/2012 tarihli ve 6292 sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun kapsamında, Hazineye ait tarım arazilerinin ise 6292 sayılı Kanun ile 29/6/2001 tarihli ve 4706 sayılı Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun kapsamında satışına ilişkin olarak;
a) Süresi içinde başvuru yapmayanların başvuru süresi,
b) Kendilerine yapılan tebligatta belirtilen bedeli süresi içerisinde ödemeyenlerin ödeme süresi,
c) Taksitli satışlarda, sözleşmesinde belirtilen taksitlerden ikiden fazlasını vadesinde ödemeyenlerin ödeme süresi,
31/12/2022 tarihine kadar uzatılmıştır.

• 6831 SAYILI KANUNUN EK 16 NCI MADDESİ KAPSAMINDA KALAN YERLERİN SATIŞI :
6831 sayılı Kanunun ek 16 ncı maddesi hükümlerine göre üzerinde yerleşim yeri bulunduğu gerekçesiyle orman sınırları dışına çıkartılarak tapuda Hazine adına tescil edilen taşınmazların 3402 sayılı Kanunun ek 4 üncü maddesi hükümlerine göre kadastrosu yapılır. Kadastro tutanağının beyanlar hanesindeki bilgiler tapu kütüğünün beyanlar hanesine de aynen aktarılarak hak sahipliği belirlenir. Bu taşınmazlar, bu Kanunun 2/B alanlarında kalan taşınmazların satışına ilişkin hükümleri kıyasen uygulanmak suretiyle hak sahiplerine doğrudan satılır.”

Hak sahibi vatandaşlarımızın mağdur olmamaları ve bu fırsattan yararlanmaları açısından süresi içinde İllerde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Milli Emlak / Emlak Müdürlüklerine, İlçelerde Milli Emlak Şefliklerine başvuruda bulunması gerekmekte olup detaylı bilgiler www.milliemlak.gov.tr ile www.karaman.csb.gov.tr adreslerinden öğrenebilirler.

Hak sahiplerine ve kamuoyuna duyurulur" ifadelerine yer verildi. 

Editör: TE Bilişim