Karaman'ın gözbebeği Piri Reis Konutları ve işyerlerinde rezillik diz boyu. Her yağmurdan sonra evleri ve işyerlerini su basıyor, bahçe lağım doluyor ama yetkililer bir türlü çözüm bulmuyor. TOKİ'nin çocuk yaşta tecrübesiz idareci yollaması sorunları çözmek yerine cevapsız kalmayı tercih ediyor. İşyerlerinde de durum berbat bir hal aldı. Yağmur sonrası üst mahallenin lağımı site bahçesinden çıkıyor ve buna da belediye yetkilileri çözüm bulamıyor.
Karaman Doğukışla Gevherhatun Mahallesi’nde bulunan Vadi AVM her yağmurda yaşadığını yine yaşadı. Şiddetli yağmurda lögarlardan çıkan lağım işyerlerini berbat etti. Belediyeden defalarca yardım istemelerine karşın herhangi bir sonuç alamayan site yönetimi CİMER’e de yazdılar ama sonuç aynı oldu.
33 işyeri bulunan site sahipleri ve kiracıların ciddi sıkıntı yaşadığı son yağmurlarda dükkan ve depoları su bastı bahçe pislik içerisinde kaldı. Konuyla ilgili işyeri sahiplerinin Toplu Konut İdaresine yazdığı dilekçe şu şekilde


T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’na

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığından, Karaman İl Merkezi Doğu Kışla Vadisi Kentsel Dönüşüm 1. Etap 416 Konut, Alışveriş Merkezi, Restoran, Sosyal Tesis ve Kapalı Otopark adlı projeden (Taptuk Emre Mah. Vatan Cad. No:59 Karaman-Merkez adres kayıtlı) açık artırma usulü ile 33 adet dükkândan oluşan Alışveriş Merkezinden işyerleri satın aldık. Eylül 2018’de Güçar İnşaat Sanayi A.Ş. Harun Oğuz Müt. İnşaat Mühendislik İş Ortaklığınca teslim edildi ve geçen 4 yıla yakın bir süre içerisinde; bina yapısı, alt-üst yapı, ulaşım vs. gibi sorunlarla baş başa kaldık. Bu süre zarfında dükkanlarımızı verimli kullanamadığımız gibi, kiraya verme yönü itibari ile de sorunlarla karşı karşıya kaldık.


Tüm dükkân sahipleri olarak sorunlarımız aşağıda ifade edildiği şekilde belirtilmiştir: Her yağmur yağması sonunda; bina ve rögar kot farkından kaynaklı binanın kanalizasyon bağlantı rögarından su taşması ile bodrum kat dükkanları ve rögarın bağlantılı olduğu tuvaletlerde pis su taşkınları olmaktadır ve bu sebeple binanın bir cephesinde bulunan alt ve üst katlardaki tüm tuvaletler kullanılamamaktadır. Karaman Belediyesi kanalizasyon yatırım maliyetinin yüksek olması sebebi ile çare üretememektedir.
Bundan iki yıl önce, bodrum ortak alanlarındaki bina içi dükkân ve depoların aralarında bulunan bir cephenin asma tavanı domino etkisi ile çöktü. Asma tavanı kendi imkanlarımızla ücretini ödeyerek yaptırdık. Bodrum katın diğer cephesinde olağan bir asma tavan çökmesinin önüne geçmek için asma tavan bağlantılarını demir kolonlarla güçlendirme yaptırdık. Ancak Mayıs 2022 ayında 30 numaralı boş dükkânın, asma tavanı da domino etkisi ile göçmesi sonucu dükkânda büyük hasar oluştu. Bunla ilgili sorunu, denetleyici ve üstlenici firmaya bildirdik ve sonuç ve yardım alamadık. Diğer dükkân sahipleri ve mevcut kiracılarda bu sebeple mal ve can güvenliği tedirginliği yaşayarak bazıları iş yerlerini boşalttı.

MÜFETTİŞ İSTİYORUZ
Bina dış duvar kaplamaları dökülmekte, patlamakta ve çatlamaktadır. Bina dış duvar zemin temasları ve wc pencerelerin silikon ve su yalıtımı yapılmamıştır. Bina çatı yağmur olukları yerlerinden çıkmakta, düşmektedir. Bahçe havuz seramikleri genel itibariyle patlamış olup, su boşaltma eğim sıkıntısından ve yeterli tahliye delikleri yapılmadığından kaynaklı yapılamamaktadır.

Alışveriş merkezinin vadi içerisinde çukur bir alanda olması sebebiyle, çevre ulaşım yolları çok dik ve yokuşlu olduğundan kış mevsiminde kaygan, buzlu ve karlı yollardan kaynaklı araç ulaşımı sağlanamamaktadır. Vadi içerisinden bağlantılı araç yolu yapımı sağlandığı taktirde bu sorun aşılabilecektir. Bu ve benzeri sorunlardan kaynaklı; biz dükkân sahipleri ölü bir yatırımın kurbanı olduk. Hep devletimiz, hem de bizler büyük zararlar ettik.

Tüm sorunlarımızın yerinde tespitinin yapılması için Toki İdare Başkanlığınca müfettiş gönderilmesini arz ve talep ediyoruz.

Editör: Özgür CAN