19 Temmuz 2017 tarihli ve 30128 Sayılı Resmî Gazetede yayımlanan kararla faaliyete geçen merkez, Karamanoğulları dönemine ışık tutan birçok araştırma ve projeye yön verecek.
KMÜ’ de kurulan merkezin amacı; Karamanoğulları tarihi, kültürü ve sanatı üzerine yapılacak çalışmaları yürütmek, bilimsel toplantılar düzenlemek, konuy ile ilgili yayınlar yapmak, bu hususta araştırma yapan bilim insanları ve öğrencilere destek olmak biçiminde belirlendi.
Merkezin faaliyet alanları içerisinde; Karamanoğulları tarihi, kültürü ve sanatı ile ilgili ulusal ve uluslararası düzeyde kongre, konferans, sempozyum, panel ve seminer gibi bilimsel toplantılar düzenlemek, yayınlar yapmak, Karamanoğulları sanatına dair kurslar açmak, sergiler düzenlemek, proje üretmek ve yapılacak projelere destek olmak, benzer amaçlı merkezlerle işbirliği yapmak, Karamanoğulları ortaçağ medeniyeti ve tarihi hakkında kütüphane ve arşiv oluşturmak, Karamanoğulları ve ortaçağ mimari yapılarının ve şehir dokusunun ortaya çıkarılmasına yönelik kazı ve restorasyonlar yapmak ya da bu tür faaliyetlere destek olmak gibi birçok çalışma yer alıyor.  
KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül, üniversite içeriğinde kurulan Karamanoğulları Kültür ve Medeniyeti Uygulama ve Araştırma Merkezinin Karamanoğulları Beyliğinin daha iyi anlaşılması açısından önemli olduğunu vurgulayarak Merkezin gerek Karaman gerekse ülkemiz açısından yararlı çalışmalar yapacağına inandığını açıkladı.

Editör: TE Bilişim