ÜNVER’DEN BAKANLIĞA ERMENEK VE MADENCİLİK SORULARI


Cumhuriyet Halk Partisi Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na, Ermenek ve madenciliği sordu.


MADENLER KAMU TARAFINDAN İŞLETİLMELİ


Ermenek maden faciasının 5’inci yılında, CHP Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver; Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na yazılı soru önergesi verdi. Kömür madenciliğinin ve Ermenek’in kurtuluşunun maden işletmelerinin kamu tarafından işletilmesine bağlı olduğunu aktaran Ünver; “Özel sektör, Soma faciasından sonra alelacele yapılan düzenlemelerdeki şartların ağır olduğu gerekçesiyle madenleri çalıştırmamaktadır. Özel sektörün yapamadığını devlet yapmalı, çalışmayan maden işletmelerindeki redevans sözleşmeleri iptal edilerek kamuya ait madenlerin kamu tarafından işletilmesi sağlanmalıdır.” dedi.


NE ACILAR DİNDİ NE YARALAR SARILDI


Bakanlığa verdiği yazılı soru önergesinde, 18 yurttaşımızın ölümüyle sonuçlanan Ermenek maden faciasının üzerinden 5 yıl geçtiğini ve kaybettiğimiz canların acısını halen yüreklerimizden atamadığımızı belirten Ünver, bunun yanında kömür madenciliğinin sorunlarının ise henüz çözülememiş olduğunun altını çizdi. Ünver önergesinde şu sözlere yer verdi: “Bugün Ermenek ekonomisinin kanayan yaralarının sarılmamış olması büyük bir sorun olarak karşımızda durmaktadır. Ermenek'te ocaklar kapanmış, madencilerimiz işsiz kalmıştır. Nakliye sektörü krize girmiş, kamyoncular kamyonunu satmak zorunda kalmıştır. Geçimini madenlerden sağlayan Ermenek esnafı geçinemez hale gelmiştir.”

TBMM’de, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na verdiği yazılı soru önergesini değerlendiren ve Bakanlığın yapacağı çalışmaların Ermenek ve madencilik açısından son derece önemli olduğunu dile getiren Ünver; “Bu vesileyle, bir kez daha; kaybettiğimiz madencilerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyorum.” diye konuştu.

ÜNVER’İN ÖNERGESİNDE YER ALAN SORULAR ŞU ŞEKİLDE:

1-     Ermenek’te madencilik sektörünün bitme noktasına gelmesine sebep olan etkenler nelerdir?
 

2-     Ermenek’te yaşayan ve geçimini madenden sağlayan yurttaşların kaybettiği geçim kapısı olan madencilik sektörünün yerini alabilecek, Ermenek ekonomisini ayakta tutacak girişim ve projelerin desteklenmesi, teşvik edilmesi anlamında yapılan çalışmalar nelerdir?

3-     Ermenek maden faciasının ardından kapanan veya özel sektörün insafına terk edilen madenlerin kamu eliyle tekrar işler hale getirilmesi düşünülüyor mu?
 

Editör: TE Bilişim