Karaman Serbest Bölge Projesi'nde mühim bir adım daha geçildi. Geçtiğimiz ay başlayan arsa devir süreci tamamlandı ve hazineye ait olan arsanın Karaman Belediyesi'ne devri gerçekleşti.

    Karaman sanayisi ve ekonomisine büyük katkı sağlayarak daha ileri bir düzeye taşıyacak olan Karaman Serbest Bölge'de çok mühim bir adım daha tamamlandı. Maliye Bakanlığı'nın 19.07.2017 tarih ve 21190 saseneı kararıyla Karaman Serbest Bölgenin kurulacağı hazineye ait toplam 1.677.891,22 m2 alana sahip arsanın belediyeye devir prosedürü tamamlandı. Arsa devir imza törenine; AK Parti Karaman Milletvekili Recep Şeker, Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, AK Parti Karaman İl Başkanı Mehmet Er ve Karaman Defterdar Vekili Recep Sümer katıldı. Arsa devri ile alakalı imzalar Karaman Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan ve Karaman Defterdar vekili Recep Sümer arasında atıldı.
    İmza töreninde konuşan AK Parti Karaman Milletvekili Recep Şeker şunları kaydetti: “İhracata yönelik yatırım ve üretimi teşvik etmek, uluslararası yatırım ve teknoloji girişini hızlandırmak, ekonominin girdi ihtiyacını ucuz ve derli toplu şekilde temin etmek, dış ticaret ve finansman hizmetlerinden daha çok yararlanmak amaçlarıyla yadım geride bıraktığımız serbest bölge programı bugün 18 serbest bölge ile yoluna devam etmektedir. 2016 sonu itibarıyla serbest bölgelerimizde 530'u yabancı, 1.495'i yerli olmak üzere toplam 2.025 firma faaliyette bulunuyor. Hâlihazırda serbest bölgelerimizde toplam 66.095 şahıs istihdam ediliyor. Buna ek olarak, Serbest bölgelerin 2016 sonu toplam ticaret hacmi 19 milyar dolar olmuştur. Bu tutarın 7 milyar doları vatandışına oluşturulan satışlardır.  Ayrıca, Serbest bölgelerde 2016 itibarıyla, aşağı yukarı 34,6 milyon doları kamuya ait olmak üzere, toplam 4,6 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirilmiştir. 2016 Ocak-Aralık döneminde 110,2 milyon TL'lik serbest bölgeler özel hesap geliri, bütçeye gelir olarak kaydedilmiştir. Karaman Serbest Bölge kurulum adımsının tamamlanmasıyla ekonomi adına bu bilgilere katkı sağlayacağına inanıyoruz.”
    Karaman Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan ise yaptığı bildirimde şunları kaydetti: “Mevcut sanayimize daha çok ivme kazandıracak, ekonomiyi güçlendirecek ve istihdam sağlayacak olan Serbest Bölgenin Karaman’a kurulması bizim amacıyla çok mühim. Karaman, senelik ortalama 350-400 milyon dolar dışalım gerçekleştiren, 142 ülkeye dışalım yapan potansiyeli çok kuvvetli bir kent. Serbest bölge konusu ile alakalı çoğu il 3-4 senedir bu çalışmalarına devam eder iken biz 1,5 sene ortamında bu projeyi yadım geçirdik. Serbest bölgenin sahası aşağı yukarı 1 Milyon 700 Bin2’lik bir alan. Hazineye ait olan arsanın belediyemize devri ile alakalı Başbakanlık ve Maliye Bakanlığı’ndan onayı alındı ve arsa devrini gerçekleştirdik.
    Serbest bölgenin yadım geçirilmesinde başta Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız olmak üzere, Değerli Bakanlarımıza, Milletvekillerimiz Sayın Recep Konuk ve Recep Şeker Bey’e, değerli Valimize ve emeği geride bıraktığımız herkese kendim ve Karamanımız adına teşekkür ediyorum” dedi.
    Konuşmasında Serbest Bölgenin sağlayacağı avantajlara da değinen Başkan Çalışkan şu bilgilere yer verdi: “Serbest bölgeler; serbest ticarete sağladıkları destek hizmetleri, yeni teknolojileri program kapasiteleri ve istihdam imkânlarıyla, lüzum küresel ölçekte lüzum ülkemizde mühim kalkınma ve dış ticaret politikası araçları arasındadır.
    Bu bölgelerimizde oluşturulan faaliyetlerin firmalarımızın ekonomimize sağlayacağı katkıları yükseltmek adına oluşturulan teşvikleri kısaca şu şekilde özetleyebiliriz; Serbest Bölgelerimizde üretim yapan bölge kullanıcıların imal ettikleri ürünlerin satışında elde ettikleri kazançları gelir ya da kurumlar vergisinden istisnadır. Serbest Bölgelerde imal edilen ürünlerin en az % 85 ‘ini vatan dışına ihraç eden yapımcı kullanıcıların istihdam ettikleri personele ödedikleri ücretler gelir vergisinden müstesnadır. Serbest Bölge kullanıcılarını, serbest bölgelerde oluşturulan faaliyetlerle alakalı olarak oluşturulan işlemleri ve düzenlenen kâğıtları damga vergisi ve harçlardan müstesnadır. Türkiye’den serbest bölgeye satılan mallar dışalım rejimine, serbest bölgeden Türkiye’ye satılan mallar ise dışalım rejimine tabi olup, serbest bölge kullanıcıları Türkiye’den ihraç fiyatına (KDV’siz) mal ve hizmet satın alabilmektir.”
 

Editör: TE Bilişim