Panele; Karaman İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzden Gıda ve Yem Şube Müdürü Fatih AYAZ, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü İbrahim ERKOL ve sunum yapmak üzere konu uzmanı Veteriner Hekim M. Fikri BOYACIOĞLU’ ndan oluşan bir ekip ile katılım sağlanarak, Karaman Divle Obruğu Tulum Peynirinin tanıtımı ve üretimi ile ilgili bilgilendirme yapıldı.

Bartın Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Karadağ'ın yönettiği panelde; Bartın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulsetter BAYRAM "Bartın İli Süt ve Süt Ürünleri Üretimi", Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nihat AKIN "Geleneksel Peynir Üretimi", Bartın Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Ufuk ÇELEBİOĞLU "Peynirde Probiyotik Kullanımı", Karaman İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden Veteriner Hekim M. Fikri BOYACIOĞLU "Karaman Divle Obruğu Tulum Peyniri ve Saha Faaliyetleri", Küre Dağları Milli Park Müdürlüğünden Yemilhan ATILGAN "Bartın İlindeki Mağaraların Potansiyeli", serbest araştırmacı Hamdi MENGİ ise "Alternatif Turizm Değeri Mağaralarımız" konularındaki sunumlarını gerçekleştirdiler.

Veteriner Hekim M. Fikri BOYACIOĞLU sunumunda: Karaman Divle Obruğu Peynirinin halk elinde yapım ve üretim aşamalarını, Ayrancı ve köylerinin küçükbaş hayvan potansiyeli, koyun ve keçi sütü üretimi ile meraların küçükbaş hayvancılık yetiştiriciliğindeki öneminden bahsetti. Ayrancı İlçesi Üçharman Köyünde bulunan Divle Obruğunun deri tulum peyniri üretiminde kullanımını ve peynirlerin obruk içindeki olgunlaşması ile elde edilen tulum peynirinin dünyanın sayılı peynirleri arasında yer aldığını söyleyen BOYACIOĞLU, son olarak da Karaman Divle Obruğu Tulum Peynirinin 08.12.2017 tarihinde Türk Patent Enstitüsü tarafından tescil edilerek Coğrafi İşaret aldığını belirtti.

Panel sonunda katılımcılara Karaman Divle Obruğu Tulum Peyniri ve Karaman Koyun Yoğurdu ikramı da yapılarak Karamanın yöresel ürünlerinin tanıtımı ve bilgilendirmesi yapıldı

Editör: TE Bilişim