Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin (KMÜ) 2017-2018 Akademik Yıl Açılışı muhteşem bir merasimle gerçekleşti. Açılış merasiminin evvel Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç ve beraberindeki kurul KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül’ü makamında ziyaret ederek üniversite ile ilgili bilgi aldı. 
KMÜ 15 Temmuz Konferans Salonunda düzenlenen üniversitenin açılış merasimine Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Karaman Valisi Fahri Meral, Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, Cumhuriyet Başsavcısı Hikmet Turan, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül, il ve üniversite protokolü, akademik ve idari personel, davetliler ve öğrenciler katıldı.
"Üniversitemiz, bütün fiziksel ve beşeri kaynaklarıyla milletimizin bize bir emanetidir"
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan merasim, üniversite tanıtım filminin gösterimiyle devam etti. Daha sonra  merasimin açılış konuşmasını gerçekleştirme üzere sahneye gelen Rektör Prof. Dr. Mehmet Akgül, şehitlere Allah'tan rAhmet ve milletimize başsağlığı dileyerek konuşmasına başladı. Rektör Akgül, ülkemizin bölünmez bütünlüğüne ve milli egemenliğimize kast eden bilumum terörist yapıların emellerine ulaşamadan tarihe gömülüp gideceğini söyleyerek "Bu uğurda mücadele eden devletimizin ve milletimizin bütün fertlerine Allah'tan muvaffakiyet diliyorum. Zorluklar karşısında yılmayan; vatanı, milleti ve bayrağı uğruna gözünü kırpmadan canını feda edenlere, bütün hakka tâbi olanlara ve hakikat peşinde koşanlara Karaman'dan selamlar olsun." dedi. 
Rektör Akgül, Akademik Yıl açılışının başarılı işlerin ve mühim gelişmelerin başlangıcı olmasını temenni ederek "Üniversitemizin; ülkemizin ve şehrimizin bilimsel, sosyal ve kültürel hayatına kattığı değerin artarak devam edeceğine bütün benliğimizle inanıyoruz. Üniversitemiz henüz itibariyle 158 bin m2 kapalı kısmı ve 269 dersliği, 785 personeli ve 15 bin 246 öğrencisiyle, bütün fiziksel ve beşeri kaynaklarıyla milletimizin bize bir emanetidir. Bu emaneti en iyi şekilde geleceğe taşımak amacıyla katılımcı bir idare anlayışıyla, huzurun ve güvenin hâkim bulunduğu bir üniversite tesis etmeyi diliyoruz." şeklinde konuştu.
Rektör Akgül, konuşmasının devamında üniversite-endüstri, üniversite-yerel idareler, üniversite-STK ve üniversite-şehir işbirliğinin önemine ilgi çekerek "Üniversitenin ürettiği bilim, teknoloji ve tecrübenin endüstri ile buluşması, Karamanımızın ekonomik, sosyal ve beşeri olarak gelişmesinin ana bileşenlerinden birisi olacaktır. Çünkü bilgi ekonominin itici gücüdür." dedi.

Tüm mensuplarının birbirinin asli haklarına saygılı, farklılıkları zenginlik olarak gören, diğeri değil biz duygusuna sahip bireylerden müteşekkil bir üniversite inşası içersinde olduklarının altını çizen Rektör Akgül, şunları dile getirdi: “Göreve geldiğimiz günden bu yana geride bıraktığımız sürede sizlerin desteği sayesinde yaşama geçirdiğimiz çalışmalarla kendi medeniyetinin aslını bilen ve bütün dünyaya bu medeniyeti numune gösterme hedefinde olan bir üniversite inşa etmeyi tasarlamaktayız. Ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşması amacıyla üniversite olarak üzerimize düşeni fazlasıyla yerine getirmeyi asli vazife olarak kabul ediyoruz. Bu duygularla, bütün Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ailesinin yeni akademik senesini kutlama eder, başarılı ve huzurlu bir eğitim-öğretim devresi dilerim.”
“Kader Gayrete Aşıktır”

Prof. Dr. Akgül’ün konuşmasının sonrasında kürsüye gelen Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç ise konuşmasının ilk kısmında öğrencilere tavsiyelerde bulunarak şunları ifade etti: “Gençler kendinizi iyi yetiştirmelisiniz. Yabancı dilinizi geliştirmeli, derli toplu çalışmalısınız. Kendinizi yetiştirirken göstereceğiniz çaba ve gayret de çok mühim. Kader gayrete âşıktır unutmamalısınız ve yeter ki gayret gösterin. Ne istediğinizi bilerek sistemli bir şekilde çalışın ve zamanınızı iyi kullanın. Başarının kapısını aralamak istiyorsanız bir de bunların yanısıra sözlerinizi ölçülü ve ilgili kullanın.” 

Kamu Denetçiliği (Ombudsmanlık)

Başdenetçi Şeref Malkoç konuşmasının devamında kamu denetçiliği (ombudsmanlık) nedir ve bu kuruma namacıyla gereksinim duyulmuştur soruları ile ilgili açıklamalarda bulunarak konuşmasını şu şekilde sürdürdü:  “Ombudsmanlık kurumu, yurttaşların kamu kurumları ile olan problemini en geç altı ay ortamında ve bedava olarak çözüme kavuşturan, kamu gücüne sahip idarenin hakkaniyete ideal hareket etmesini ve kamu vazifelilerinin haksız davranışlarının engellenmesini hedefleyen bir yapıdır. Kamu kurumlarının her türlü prosedür ve eylemleri ile kamu vazifelilerinin tutum ve davranışlarından kaynaklanan şikâyetleri incelemektedir. Anayasal bir kurum olan Ombudsmanlığın kuruluşunda Osmanlı Devletinin idare geleneği ve kontrol yapısından esinlenilmiştir. Ombudsmanlık kurumu özel bütçelidir. TBMM doğrulusunda dört yıllığına seçilen kamu başdenetçilerine çalışma sırasında hiçbir makam mevki, tavsiye ve telkinde bulunamaz.”

Malkoç konuşmasının son kısmında ise ülkemizin kalkınmasına ve gerçekleştirdiği atılımlara ilgi çekerek Türkiye’nin coğrafi konumu bundan dolayı stratejik bir ciddiye sahip bulunduğunu ve bu potansiyelin değerlendirilmesi amacıyla üniversitelere ve öğrencilere büyük bir vazife düştüğünü ifade etti. 

Tören armağan ve onurluk takdiminin sonrasında toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi. Açılış merasiminin sonrasında Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül ve merasim protokolü ile birlikte KMÜ Kültür ve Sanat Merkezini gezerek burada araştırmalarda bulundu. Kültür Bakanlığı Sanatçısı Osman Gözel’in ney dinletisi ve ney takdiminin sonrasında Başdenetçisi Malkoç üniversiteden ayrıldı. 
 

Editör: TE Bilişim