İl Müdürümüz yaptığı açıklamada "Allah'a yakınlaşmak anlamına gelen "kurban" ibadeti, kurban olarak kesilmesi uygun olan hayvanın, usulüne uygun şekilde kesilmesidir. Kurban ibadetinin yerine getirileceği Kurban Bayramına az bir süre kalmıştır.
Kurbanlık hayvan alım ve satımlarında insan ve hayvan sağlığının korunması, Ülke ekonomisinin zarar görmesinin engellenmesi amacıyla bir takım tedbirlerin alınması, yetiştiricilerin, hayvan satıcılarının ve hayvan alıcılarının bu tedbirlere uyması gerekmektedir.
İl dışından İlimize Kurbanlık olarak hayvanlarını sevk eden hayvan sahiplerinin İl veya İlçe Müdürlüklerimizden Veteriner Sevk Raporu almaları zorunludur. Sığır, Manda ve Deve gibi büyükbaş hayvan satın alacakların, alacakları hayvanların kulak küpesi, pasaportu veya  "Veteriner Sağlık Raporu", koyun, keçi gibi küçükbaş hayvan satın alacakların ise alacakları hayvanların kulak küpesi ve nakil belgesi veya "Veteriner Sağlık Raporu" olup olmadığını kontrol etmeleri ve bu belgeleri bulunmayan hayvanları satın almamaları gerekir.
Kurbanlık hayvanlarınızın tür, ırk, cinsiyet ve yaş gibi bilgilerini güvenli bir şekilde   https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr adresinden veya "HaySag" isimli mobil uygulamayı cep telefonunuza indirerek küpe numarası ile sorgulayabilirsiniz.
Sürdürülebilir bir hayvancılık için damızlık dişi hayvan varlığının artırılması büyük önem arz etmektedir. Bu amaçla gebe veya damızlık niteliği taşıyan dişi hayvanların kurbanlık olarak kesimleri yasaktır. Ancak "damızlık değeri yoktur" şeklinde Veteriner Hekim Raporu olan dişi hayvanlar kesilebilir.
Kurbanlık Hayvan Alımlarında Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?
            a) Çok zayıf olan,
            b) Yüksek ateş, öksürük, nefes darlığı, kanlı ishal ve pis kokulu burun akıntısı olan,
            c) Kılları karışık ve mat halde olan ve bakışları, dış görünümü canlı olmayan hayvanlar satın alınmamalıdır.
Kurban Kesimi Nerelerde Yapılmalıdır?
Kurbanlık hayvanların kesimi, çalışma izni almış mezbaha ve kombinalar ile belediyeler tarafından sadece kurban kesimi için hazırlanmış, alt ve üst yapıları bulunan kesim yerlerinde ve Kurban Hizmetleri komisyonlarının önceden belirlediği yerlerde yapılmalıdır. Çünkü buralarda temizlik hizmetleri; sıcak ve soğuk su; tuvalet, askı, kanal ve çukur, atık ve artık imha yeri gibi imkânlar ile usta kesici, muayene ve kontrol veteriner hekim hizmetleri bulunur.
Köylerde ve kesim yeri bulunmayan yerlerde ise bahçelerde usulüne uygun olarak, çevreye zarar vermeyecek şekilde kesim yapılır. Ancak cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kesim yapmak yasaktır.          
Kurban Etleri Nasıl Muhafaza Edilmelidir?
1.    Kurban etleri, parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve önce güneş görmeyen serin bir yerde  (14 ºC'nin altında olmamasına dikkat edilmeli) hava alması sağlanarak kesim sıcaklığının oda ısısına düşmesi beklenmeli (5–6 saati geçmemeli) daha sonra buzdolabına kaldırılmalıdır. 
2.    Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulursa, buzdolabı ısısı etin iç kısımlarını soğutmaya yetmez. Bu nedenle etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede (2. gün) bozulma ve kokuşma hatta yeşillenme görülür. Böyle kısımlar kesinlikle tüketilmemeli atılmalıdır. 
      3-  Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesi ve et parçasının büyüklüğüne göre değişmekle beraber, normal buzdolabı koşullarında 5 veya 6 gündür. Bu süre kıymada genellikle 3 gündür. Eğer daha uzun süreli muhafaza düşünülüyorsa etler derin dondurucuda -18 derecede muhafaza edilmelidir.
Çevre ve Toplum Sağlığı Açısından Dikkat Edilecek Hususular.
Unutulmamalıdır ki, hayvanlardan insanlara geçen ve zoonoz denen birçok hastalık etkeni, kesimde ortaya çıkan kan dışkı ve diğer atık ve artık maddelerle insanlara bulaşmaktadır. Ayrıca, rastgele etrafa atılan bu atık ve artıklar, hem çevreyi kirletmekte, insanları rahatsız etmekte, hem de kurban hakkında olumsuz düşüncelere sebep olmaktadır. Bu nedenle kurban alırken, nakil esnasında, kesimde ve kesim sonrasında atıkların bertaraf edilmesinde çok hassas davranılmalıdır.
Kesilen kurbanlık hayvanların kulak küpeleri ve hayvan pasaportları en yakın İl/İlçe Müdürlüklerine kesim tarihlerinden itibaren yedi gün içinde teslim edilmelidir" dedi.
KURBANLARIMIZIN MAKBUL VE KABUL OLMASI DİLEKLERİMİZLE NİCE GÜZEL BAYRAMLAR DİLERİZ.
 

Editör: TE Bilişim