Saadet Partisi GİK üyesi ve Karaman İl Başkanı Şaban Şahin açıklanan Buğday alım fiyatlarına tepki gösterdi.
Saadet Partisi GİK üyesi ve Karaman İl Başkanı Şaban Şahin yazılı bir açıklama yaparak TMO’nun 12 Mayıs’ta açıkladığı buğday alım fiyatlarına tepki gösterdi.
TMO’nun, 2018 yılı için buğdayın 1 tonunun fiyatını 1.050 TL. olarak açıkladığını anımsatan Başkan Şahin, “TMO, buğday alım fiyatlarını 12 Mayıs’ta açıkladı. Açıklamaya göre TMO, ekmeklik buğdayın tonunu 1.050 TL. ‘den alacak. Öncelikle bu fiyatlar kabul edilmez. Bu fiyatlar Çiftçiye ekmeyin, üretmeyin demek manasına gelir. Türkiye geçtiğimiz sene 5 Milyon ton buğday ithal etti. Bu fiyatlar önümüzdeki dönemde daha fazla buğday ithal edeceğimiz manasına gelir.” dedi.
Son bir yılda mazot fiyatının %27.5 arttığını belirten Şahin; “Açıklanan bu fiyatlar çiftçi yanlısı fiyatlar değildir. Çiftçinin, maliyeti her geçen gün hızla artmaktadır. Sadece mazot maliyetini hesap edersek, mazot geçen yıl 12 Mayıs’ta 4,44 TL. iken bu sene 12 Mayıs itibariyle 5,66 TL. olmuştur. Yani sadece mazot fiyatı %27.5 artmıştır. Buna karşılık geçen sene 1 ton buğday 940 TL. idi. Buğday fiyatında ki artış ortalama %11.7 iken girdilerden sadece mazot %27.5 artmış. Bu şekilde çiftçi korunabilir mi? Bu şekilde ithalattan kurtuluş nasıl sağlanır?” ifadelerini kullandı.
Buğdayın tonunun en az 1400 TL. olması gerektiğini savunan Başkan Şahin, Açıklanan fiyatlar ile ‘Ofis çiftçinin kara gün dostudur.’ İlkesinin terk edildiğinin kanıtıdır. Bu fiyatlarla çiftçi borucunu ödeyemez evinin önündeki traktörünü, tarlasını kaybeder. Ekonomik gerçekler gösteriyor ki çiftçinin yüzünün gülmesi için, tarımsal üretimin artması ve tarımsal ithalatın azalması için çiftçi gerçek manada desteklenmelidir. Tarım stratejik bir alandır. Bu bağlamda buğdayın ton fiyatının en az 1.400 TL. olması gerekir.” diyerek açıklamasını bitirdi.

Editör: TE Bilişim