1-3 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen Ermenek Ceviz Sempozyuma, ilk gün hocalarımız tarafından yapılan saha çalışmasında ilçemizde yetişen ceviz ağaçları yerinde incelendi. 2 Ekim Çarşamba günü ise Saat 9:30 da Ahmet Keleşoğlu Kültür Merkezinde ilk oturumla devam edildi.
Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği programda bir konuşma yapan Belediye Başkanımız Atila Zorlu,
Ceviz ilçemiz için önemli bir ekonomik değer. Ciddi bir ceviz üretimimiz var. Yalnız ceviz üretimi nasıl yapılıyor, modern teknikler kullanılıyor mu bu belli değil. Başka yerlerde bir ağaçtan 100-150 kilo civarı ceviz alınırken, biz aynı ağaçtan 15- 20 kilo verimi anca alabiliyoruz. Aynı masraf yapılıyor, aynı emek çekiliyor. Bizde modern ceviz üretiminin yaygınlaşması, insanların daha fazla gelir elde edebilmesi ve bilgilendirilmesi için bu sempozyumu düzenledik. Ceviz konusunda alanında uzmanlaşmış değerli hocalarımız vatandaşımıza cevizle ilgili her şeyi anlatacaklardır. Şimdiden Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelip bu sempozyuma katılan değerli hocalarımıza ve bizleri yalnız bırakmayan hemşehrilerimize en kalbi teşekkürlerimi sunuyorum dedi.
Daha sonra sırasıyla söz alan hocalarımız, Ermenek cevizleri ve islahı, Modern ceviz bahçesi tesisi ve yönetimi, Cevizde döllenmenin önemi ve meyve tutumuna etkileri, Cevizde budama ve çevirme aşı teknikleri, Dünya ceviz ticareti ve ülkemize yansımaları, Cevizde hastalık ve zararlılarla mücadele, Ceviz meyvesinin değerlendirilmesi, konularında birer sunum yaptı.
Program katılımcıların sorularının cevaplandırılmasıyla sona erdi.
Program sonrası Belediye Başkanımız Atila Zorlu hocalarımıza plaket takdim etti. Daha sonra katılımcılara Belediyemiz tarafından 1200 adet ceviz fidanı dağıtıldı.
 

Editör: TE Bilişim