ÜNVER HERKESİN MERAK ETTİĞİ O SORULARI SORDU

Cumhuriyet Halk Partisi Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na soru önergesi vererek Karaman’a yapılan ve yapılacak olan yatırımları sordu. Bakanlık, Ünver’in 11 Ocak 2019’da verdiği soru önergesini; 29 Mart 2019 tarihinde yanıtladı.
CHP Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na verdiği soru önergesinde havalimanı, hızlı tren hattı, çevre yolu ve Taşeli yöresine doğrudan karayolu ulaşımı gibi pek çok konuyu gündeme getirdi, bakanlıktan cevap istedi.
HAVAALANI PROJESİNDEN SES YOK
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın yatırım programına alınan fakat başlaması ve bitirilmesine dair herhangi bir bilginin olmadığı Karaman Havaalanı’nın akıbeti, CHP Karaman Milletvekili Ünver tarafından gündeme getirildi. Önergesinde “Karaman havaalanına ne zaman kavuşacak” diye soran Ünver’e verilen cevapta: “Karaman Havalimanı Üstyapı Proje ve İhale Dosyası Düzenleme Hizmeti (PİD) İşi 1.300.000,00 (KDV Hariç) bedel üzerinden ihale edilmiştir. Karaman Havalimanı Terminal Binası ve diğer üstyapı tesislerinin yapımına yönelik ihale süreci çalışmalarına devam edilmektedir.” dendi. Verilen cevapta Karaman Havalimanı’nın bitim tarihine yönelik her hangi bir bilgi verilmemesi dikkat çekti.


HIZLI TREN BU YILIN İKİNCİ YARISINDA
Ünver’in, daha önce de hem TBMM Genel Kurulu’nda hem de Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde gündeme getirdiği fakat yetkililerden cevap alamadığı hızlı trenin ne zaman bitirileceği yönündeki sorusu bu kez cevaplandı. Bakanlığa yönelttiği soru önergesinde; “2014 yılında başlatılan Karaman-Konya arası hızlı tren demiryolu hattının bitirilmesi için hemen hemen her yıl biteceği yönünde söz verilmesine rağmen bu yatırım bir türlü bitirilememektedir.” diyen ve bu hattın ne zaman kullanıma açılacağını soran Ünver’e bakanlık şu yanıtı verdi: “Projede altyapı, üstyapı, elektrifikasyon ve istasyon düzenlemeleri tamamlanarak hat elektrikli olarak işletmeye açılmıştır. Sinyalizasyon çalışmaları ise devam etmekte olup, %30 fiziki ilerleme sağlanmıştır. 2019 yılının ikinci yarısında 200 km/h hızla hızlı tren işletmeciliğine geçilmesi planlanmaktadır.”


ÇEVREYOLU ÇALIŞMALARI BİTİRİLEMEDİ
Ünver’in gündeme getirip Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan yanıt beklediği bir diğer soru ise 2104 yılında yapımına başlanan 21 kilometrelik Karaman şehir geçişi (çevre yolu) projesi oldu. Projenin birinci etabının 2016 yılında, ikinci etabının ise sonraki yılda bitirileceğinin öngörüldüğünü belirten Ünver; “Şu an bu proje durdurulmuş olup; Bakanlığınızın 21 kilometrelik çevreyolu inşasının bitirileceği tarihe yönelik bir öngörüsü var mıdır?” diye sordu. Bakanlık, projenin "Karayolları Genel Müdürlüğü 2019 yılı çalışmalara devam edilecek işler ile projeleri" arasında yer aldığını belirterek, proje bitiş tarihine yönelik bir ifade kullanmadı.


TAŞELİ YÖRESİNDE ULAŞIM DA BELİRSİZ
CHP Milletvekili Ünver’in Karaman’a yapılması planlanan projelere yönelik verdiği soru önergesinde bir diğer konu ise Taşeli yöresine doğrudan ulaşımın olmaması. Ünver; “Karaman’ı Ermenek ilçesine ve bölgedeki diğer ilçelere Bucakkışla yolu üzerinden doğrudan bağlayacak karayolu hattının ne zaman tamamlanması öngörülmektedir?” diye sordu. Bakanlık bu soruya da, “Karayolları Genel Müdürlüğü 2019 yılı çalışmalara devam edilecek işler ile projeleri arasında yer alıyor” diye cevap vererek net bir tarih vermekten kaçındı.

Soru önergesi ile ilgili kısa bir değerlendirme yapan Ünver; “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na cevaplandırması için 11 Ocak 2019 tarihinde verdiğimiz soru önergesine verilen cevaplar ortadadır. Ben tüm bu konuların takipçisi olmaya devam edeceğim. Takdir hemşehrilerimin ve kamuoyumuzundur.” dedi.

Editör: TE Bilişim