Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı doğrulusunda düzenlenen ‘Bir Türkü Bir Hikâye’ konulu programda bu hafta ‘Çalın Davulları Çaydan Aşağı’ türküsü ele alındı. 
Her hafta değişik bir yapıtin hikâyesi ve türküsünün paylaşıldığı programda ilk olarak Yrd. Doç. Dr. Onur Aykaç, yapıt ile alakalı hikâyeyi dinleyenlerle paylaştı. 
Yrd. Doç. Dr. Aykaç, türkünün hikâyesinin Selanik’te geçtiğini hatırlatarak konuşmasına şu şekilde devam etti: “Maddi hali çok iyi olan Rüstem Ağa, kız çocukları olmasına karşın bir oğlu olmasını çok istemektedir. Bir gün Mazganlılı Mehmet isminde bir delikanlı ile tanışan Rüstem Ağa, delikanlıya yanısıra çalışmayı öneri eder ve Mehmet buna hayır diyemez. Mehmet, çalışmaya başladıktan bir vakit sonra Rüstem Ağa’nın en ufak kızı Fitnat’a âşık olur ve bu sevda karşılıksız kalmaz. Rüstem Ağa’nın hali öğrenmesinin sonrasında Mehmet’in ailesi kız istemeye gelir ve bundan sonra düğün hazırlıkları başlar. Ancak düğünden derhal evvelce Fitnat’ın ölümcül bir hastalığa yakalandığını öğrenirler. Türkümüzde bu acıklı hikâyeyi anlatmaktadır.”
Program, hikâyenin dinleyicilere aktarılmasının sonrasında Müzik Öğretmeni Halil Erbay’ın bağlama ile birlikte türküyü seslendirmesiyle sona erdi. 

Editör: TE Bilişim