Karaman Belediyesi son dönemde gerçekleştirdiği enerji yatırımları ile, gereksinimi olan elektriği kendisi üretiyor. Güneş enerji santrali ve çöpten elektrik üretim tesisi ile günlük 2500 hanenin gereksinimi olan elektrik enerjisi üretiliyor.
    Karaman Belediyesi, yenilenebilir enerji bölümünde yaptığı yatırımlarla Türkiye'de numune belediyelerden birisi oldu. Enerji bölümünde yaptığı yatırımlarla ülke ekonomisine yaptığı katkının yanısıra kendi kullandığı elektrik tüketim giderlerinde mühim tasarruf gerçekleştiren Karaman Belediyesi, elektrik dağıtım şirketi ile mahsuplaşarak çoğalan üretim bedelini de belediye bütçesine kazandırdı. Genellikle katı atıkların depolanması konusu ile alakalı ilkel yöntemlere son veren belediye, çağdaş sistemler yardımıyla bu katı atıkları elektrik enerjisine çeviriyor. 2015 senesinde çöp depolama bölümünde etkinliğe geride bıraktığımız Katı Atık Bertaraf Tesisi’nde ve Organize Sanayi Bölgesinde döneme alınan Güneş Enerji Santrali ile günlük aşağı yukarı 2500 hanenin gereksinimi olan elektriği üretiyor.
    Yenilenebilir enerji kaynakları ile alakalı Karaman’da numune yatırımlar yaptıklarını ifade eden Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan; kurulan santraller yardımıyla elde edilen enerjinin kent şebekesine aktarılarak, belediyenin şantiyelerinde, tesislerinde, idari binasında ve su kuyularında kullanılarak yüklü elektrik maliyetini büyük oranda hafiflettiğini belirtti.
Karaman Belediyesi Güneş Tarlasından Elektrik Üretiyor
    Güneş ışığından en çok faydalanan iller arasında yer alan Karaman’ın, güneş enerjisinden elektrik üretmek amacıyla gerektiğince avantajlı bir konumda bulunduğunu bildiren Başkan Çalışkan: “20 bin metrekarelik alana inşa edilen Güneş Enerjisi Santrali belediyemiz amacıyla mühim projelerden biridir. Türkiye'nin 1349. Karaman'ın ise 20. büyük enerji santralidir. Tesis ilaveten Türkiye'nin 220. büyük Güneş Enerji Santrali'dir. 4160 güneş paneli tespit edilen santral, 1 megawatt/saat elektrik enerjisi üretim kapasitesine sahiptir. Sadece konut elektrik kullanımı öneme alındığında ise günlük 500 konutun elektrik enerjisi gereksiniminı karşılayabilecek elektrik üretimi yapmaktadır. Bununla beraber; şantiyelerimizde, tesislerimizde, idari binamızda ve su kuyularımızda tükettiğimiz yüklü enerji giderimizi elektrik dağıtım kurumu ile mahsuplaşarak elektrik gereksinimimizin maliyetini düşürmüş olduk” dedi.
En Büyük Gelir ve Üretim Katı Atık Bertaraf Tesisi’nden
    Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, Belediyenin katı atık tesisinde imal edilen elektriğin satışından elde edilecek gelirden % 23 pay sahibi olduğunu ifade ederek en çok enerjinin de tekrar bu tesiste elde edildiğini söyledi. Başkan Çalışkan açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Karaman Belediyesi ve Çevre Altyapı Birliği işbirliğinde 2015 senesinde etkinliğe geçirilen Katı Atık Bertaraf Tesisi, çöp depolama kısmı içerisine yerleştirilen borular vasıtası ile toplanan metan gazının 1 MW gücünde ve 600kw kapasitede çalışan jeneratörde yakılmasıyla enerji üretiyor. İşletmeci firma atıkların derli toplu depolamasını gerçekleştirmeyle beraber 10 sene süresince bize hem kira bedeli hem de satılan enerjiden % 23’lük pay verecek. Tesiste 1 MW gücünde elektrik enerjisi elde edilmekte ve bu elektrik kent içi şebekeye verilerek günlük 2 bin konutun elektrik gereksinimi karşılanmakta. Her iki projeye baktığımızda Karamanımız yenilenebilir enerjide numune bir kent olmuş aynı vakitte belediye bütçesine de büyük katkı sağlamıştır.”   

Editör: TE Bilişim