Tarım sektörü için önemli rol üstlenmesi beklenen Türkiye Ürün İhtisas Borsası’nın kuruluşunda son aşamaya gelindi. Çalışma prensipleri açıklanan Borsada, lisanslı depolara giren ürünleri temsil eden elektronik ürün senetleri (ELÜS) prosedür görecek.

Ürün İhtisas Borsasının Kuruluş, Faaliyet, İşleyiş ve Denetim Usul ve Eskatiyenrı Hakkında Yönetmelik dün Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Anonim şirket statüsünde olacak Borsa, tarımsal piyasalar ile finansal piyasaların entegre olmasını hedefliyor.

İşlemler gözetim altında olacak

AnKara merkezli olarak toplam 100 milyon sermaye ile kurulan Ürün İhtisas Borsası’nda depolanan ürünlere ait elektronik ürün senetlerinin alım satımı tamamıyla elektronik ortamda ve tek bir platformda gerçekleştirilmiş olacak.

Yönetmeliğe göre Ürün İhtisas Borsası, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan faaliyet izni almadan borsacılık prosedürlerinde bulunamayacak. İşlemlerin rekabet koşulları ve gözetim altında ve eşleştirme tekniğiyle yapılacağı Borsada elektronik ürün senetleri ve vadeli prosedür sözleşmelerinin alım-satım prosedürlerinin denetimi ve tescili zorunlu.

Üretici ve yatırımcılar aynı platformda

Borsanın kuruluşunun tarım ürünleri piyasası için “devrim niteliğinde bir gelişme” olduğunu söyleyen Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci üretici, tüccar, sanayici ve bu piyasada prosedür yapmak isteyen hernet zaman ve mekan sınırlaması olmaksızın elektronik ürün senedi alım-satımı yapabileceğini belirtti.

Lisanslı depoculuk sistemini geliştirecek

Elektronik ürün senetlerinin altın, döviz, hisse senedi gibi birer yatırım aracı olarak kullanılabileceği bilgisini veren Tüfehkci, “Ürün İhtisas Borsası’nın faaliyete geçmesiyle lisanslı depoculuk sistemi daha da büyük bir hızla gelişecek” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim