Hükümet Sözcüsü Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, hernet merak ettiği soruya yanıt verdi. Bakanlar Kurulu'nun sonrasında Bozdağ: tatilin 10 gün olacağını belirtti. Bir müjdeli haber daha geldi, emeli maaşları bayramdan önce yatırılacak.
Kurban Bayramı ne zaman başlıyor: Diyanet İşleri Başkanlığı belirtti

Diyanet İşleri Başkanlığı 2017 yılı için Dini Takvim oluşturdu. Türkiye’de tatil günlerini ayarlayanlar, bayramın ne zaman ve Eylül ayının kaçında başladığını merak ediyor. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın hazırladığı takvime göre;

31 Ağustos 2017 / Kurban Bayramı Arifesi 
1 Eylül 2017 /  Kurban Bayramı 1. gün 
2 Eylül 2017 / Kurban Bayramı 2. gün 
3 Eylül 2017 / Kurban Bayramı 3. gün 
4 Eylül 2017 / Kurban Bayramı 4. Gün

Önemli bilgi: Ramazan Bayramı’nın birinci gününden önceki gün “Arife günü” değildir. Arife günü yalnızca Kurban Bayramı’ndan önceki güne denilir.

İETT bayramda indirim uygulayacak mı?

Bayramın birinci günü ila sonuncu gününe kadar İstanbul’da hızlı feribot haricindeki deniz ve Kara ulaşımlarında yüzde 50 indirimli olacak.

Merak edilen sorular ve yanıtlar

Taksitle kurban alınır mı?

Diyanet İşleri Başkanlığı, fetva kuruluna göre; Müslüman taksitle bir hayvan satın alabilir ve kurban kesilebilir.

Hayvan kesimi ne zaman başlıyor, ne zaman sona eriyor?
Bayram namazının bitmesiyle başlar, bayramın 3’üncü günü akşamına kadar devam eder. Hanefi mezhebine göre; bayramın üçüncü gününe kadar, Şafi mezhebine göre, bayramın son gününe kadar kesilebilir.

2017 Kurbanlık fiyatları ne kadar?

Kütahya’da koyun yetiştiren Ahmet Berber, pazarların durgun olduğunu ifade etti. Berber: Geçen yıl 700 ile 800 lira arası değişen ufakbaş hayvan fiyatları, bu yıl 1200 ile 1500 lira arası değişiyor. Büyükbaş kurbanlık hayvanlarda geçen yıl 4 ile 5 bin lira arası olan fiyatlar, aynı kiloda olan hayvanlar için bu yıl 7 ile 8 bin lira arası değişiyor. Bu fiyat artışları bölgede bulunan hayvan pazarlarına da yansıdı. Pazarlar durgun. Kurban bayramına doğru dinamikliğin artmasını ve bilhassa canlı kilogram fiyatı 38 lira olan ufakbaş hayvan fiyatının inmesini bekliyoruz, açıklamalarında bulundu.

Müslüman, kurban keserken hangi konularda dikkatli davranmalıdır?

Dikkat edilecek en önemli husus, hayvanın acı çekmemesi üzerine olmasıdır. Diyanet İşleri Başkanlığı bu soruya maddeler üzerinden devap vermektedir:

1) Usulüne göre bir kesim yapmış olmak için hayvanın yemek ve nefes borularıyla, iki atardamarından en az birinin kesilmesi gerekir. Bu biçimde yapılan bir kesim sırasında, hayvanın omuriliğinin kesilmesi mekruhtur. Bu hususta etlik kesim ile kurbanlık kesim arasında bir fark yoktur.

2) Hayvanın canı çıkmadan başının gövdesinden ayrılmamasına özen gösterilmelidir.

3) Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet edilmemelidir. Bu nedenle hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve boğazlama prosedürü süratli bir biçimde yerine getirilmelidir.
4) Çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalıdır.

5) Hayvanların bir diğerinin kesimini görecek biçimde yan yana bulundurulmamalarına azami özen gösterilmelidir.

Editör: TE Bilişim